Lars Wik minns:
Nyskiftet och kriget präglade
livet i Socklot för 60 år sedan
Nyskiftet som slutfördes 1938 och vinterkriget som bröt ut på senhösten 1939 var två händelser som präglade livet i Socklot för sextio år sedan.
Lars Wik, nu 85 år, som 1944 trädde till som husbonde på ett av de hemman som hörde till Ollas, säger att nyskiftet sist och slutligen var alldeles nödvändigt även om många inte hade förmåga att inse det. Man var i sitt tänkande så fast i de förhållanden som rått i generationer före och hade svårt att inse de fördelar som ett nyskifte skulle medföra.
Lars berättar att marken som hörde till Ollas var splittrad på ett femtiotal olika jordplättar, några så små att man inte ens hade kunnat vända en traktor på dem. Varje åker hade sitt namn: det var Bjonhagen, Storsveden, ”Yytergäälon”, Söderbackan och Norrbackan, för att nämna några exempel på namn på utskiftena av vilka de flesta fanns i den norra delen av byn. Numera är namnen till stor del försvunna ur språkbruket och är bevarade endast i äldre bybors minne eller i gamla protokoll och hemmanspapper.
Till en början var skiftet på 1930-talet tänkt att genomföras endast som ett skifte av tillandningsmarkerna, men utvecklades senare till ett nyskifte som kom att omfatta all jord inom byns råmärken. Storskiftet genomfördes på den odlade marken 1741 och på skogen 1752 med Mats Wörgren som förrättningsingenjör. Att ett skifte av tillandningsmarkerna aktualiserades kom sig av landhöjningen, som på relativt kort tid lyfte långgrunda stränder ur vattnet, vilket gynnade markägare med strandskiften.
Inställningen till ett nyskifte varierade bland bönderna; en del var för och andra var mot, berättar Lars. Sommaren 1938, som var den första som bönderna odlade sina nytillträdda skiften, gynnades av ovanligt goda väderleksförhållanden vilket gjorde att skörden på hösten också blev ovanligt riklig. Den goda skörden gjorde att många av dem som varit emot nyskiftet ändrade inställning och kunde börja acceptera det som skett.
Onödigt många tvingades flytta
Utflyttningen från byn till de nya lägenheterna som vid nyskiftet bildades i byns utkanter har genom åren blivit föremål för diskussion i olika sammanhang. Med facit i hand, och med tanke på den snabba utveckling som skett vad jordbruksmaskinerna beträffar hade det gått bra att bedriva ett rationellt jordbruk också på marker belägna längre bort fastän jordbrukaren hade bott kvar i byn.
Det fanns sådana som gärna flyttade till de nya hemman som blivit dem tilldelade och för dem var väl allt gott och väl. Värre var det däremot för dem som mot sin vilja tvingades bryta upp från byn och bygga nya hus på jord som blivit dem tilldelade i byns utkanter. Det som skedde, skedde utgående från de uppfattningar som då rådde om vad som krävdes för att bedriva ett rationellt jordbruk med de metoder och redskap som då fanns.
Nu är situationen en helt annan. Skulle nyskiftet genomföras i dag, skulle det ske utgående från de förutsättningar som de stora och moderna maskinerna skapar. Det betyder att folk inte i så stor omfattning hade varit tvungna att flytta ut, så som fallet var på den tiden.
Lars och Eva Wik i sin pensionärsbostad som finns i Ollasgårdens övre våning.
Foto: Bengt Harald
Jordbruk baserat på mjölkproduktion
Den förkrigstida näringsstrukturen i byn baserade sig för byns femtio bönder uteslutande på mjölkproduktionen, och i någon mån på den slaktdjursuppfödning som på ett naturligt sätt anslöt sig till mjölkproduktionen. Som exempel på hur förhållandena ändrats kan nämnas att det i dag finns endast tre mjölkproducenter i byn.
Korna fick gå fritt inom byn och envar hade själv att skydda olika grödor som de inte ville att korna skulle komma åt. Vid Gammelgården och vid Smeds samt vid andra vägar som ledde ut ur byn fanns grindar som hindrade korna att rymma. Vid Gammelgården och inne i byn fanns ”led” – grindar – där korna släpptes lös och fick gå till skogs och söka sig bete där det fanns. Det betydde att korna ledda av en inneboende instinkt sökte sig så långt de bara kunde, i praktiken till norra delen av Sandön där det fanns gott om bete och blåsten därtill höll bort flugorna.
Till en början kom korna hem till kvällarna, men efterhand som sommaren led blev de allt bekvämare och mindre benägna att gå hem igen. Det ledde till att man mot slutet av sommaren blev tvungen att börja hämta hem korna till natten, en uppgift som vanligtvis föll på de äldre barnen. Efter skoldagens slut föll det på dem att traska den omkring fem kilometer långa vägen till Sandön efter korna, i regel fanns korna varje dag på samma ställe, inte så sällan liggande och i all sköns ro idisslande, även om det kunde hända att de någon gång hade sökt sig till något annat ställe. Genom att korna för det mesta sökte sig till de öppna strandängarna var det i regel lätt att med ledning av ljudet från skällorna hitta dem. Längre fram på sommaren var det redan skymning när korna äntligen var hemma och mjölkningen kunde vidta.
- På den tiden var det kvinnorna som skötte mjölkningen i gårdarna, och i det avseendet var Ollas, där uppgiften föll på mor i huset, inget undantag. Lars säger att han nog också försökt sig på att mjölka, även om han nu aldrig blev någon rutinerad mjölkare. På 1950-talet skaffades mjölkmaskin till gården, vilket fick mor att undra vad hon härefter skulle börja göra då hon inte längre hade korna att mjölka. Ollas och Smeds var de första i byn som köpte mjölkmaskin vilket skedde på 1950-talet.
- I stort sett all mjölk som producerades i byn fördes dagligen med fem hästforor till Jakobstad. Där körde varje kusk ut mjölken till olika inrättningar och hushåll som man hade avtal om leverans med. Hos konsumenterna tömdes mjölken i kannor, allt från tre till tjugo liter som väntade. Det var ett evinnerligt körande gata upp och gata ner innan dagens mjölk var fördelad på de olika hushåll och mjölkbutiker som man hade avtal med. Sjukhus och liknande inrättningar var det alltid tacksamt att leverera till eftersom man där blev av med större mängder på en gång.
Besättningen på Ollas uppgick till ett drygt tiotal kor, vilket för Socklot-förhållanden var en stor besättning. På grund av den stora mjölkmängden hade man att göra två mjölkturer i veckan. Lars minns att han var 15 år när han började köra mjölk till Jakobstad. Klockan sju på morgonen skulle mjölkhinkarna vara vid vägen. En mjölkkusk fick räkna med att en tur till Jakobstad i stort sett tog hela dagen.
Mjölk från Schaumans stora besättning på Keppo gård i Jeppo, som började sändas med tåg till Jakobstad, gjorde slut på socklotböndernas möjligheter att sälja sin mjölk till Malmska sjukhuset som var en stor kund.
I slutet av 1930-talet byggdes ett andelsmejeri i Nykarleby, som tog hand om mjölken varför mjölkproduktionen i byn kunde fortsätta under nya och bekvämare former. Ollas var med sina 12 till 15 mjölkkor under en lång tid mejeriets största mjölkleverantör i Socklot. Bönderna i Lillsocklot fortsatte att föra sin mjölk till Jakobstad också efter att mejeriet stod färdigt.
Det var mjölkproduktionen som den här tiden stod för böndemas huvudsakliga inkomster och de var i regel inte stora. Reda pengar var i allmänhet en bristvara, men man levde i allmänhet gott på det som man själv producerade på hemmanen. Eftersom det ofta fanns djur att slakta var tillgången på kött i kosthållet tryggad.
All spannmål användes på gården
- Jämfört med i dag var spannmålsodlingen i byn tämligen blygsam före kriget trots att det var stort sjå kring den, särskilt i skördetid och vid tröskning, säger Lars. Tröskverket drogs av en lokomobil och tröskningen var en omständlig process, som krävde 14 personer vid verket i olika funktioner. För att flytta den tunga lokomobilen krävdes två hästar och för att slippa köra den fram och åter försökte man organisera tröskningen så, att man började i den ena ändan av byn och därefter fortsatte från gård till gård.
För maskinisten gällde det att i god tid på morgonen börja elda under pannan för att trycket skulle vara uppe när tröskfolket som man tingat för dagen anlände och tröskningen inleddes. På grund av den omständliga process som tröskningen innebar krävdes fasta rutiner och att tiderna hölls. Tröskningen formade sig till stora kalas där tröskfolket bjöds på god förplägnad. Även om det var tungt och dammigt i vissa arbeten kring tröskverket erbjöd tröskningen en viss social samvaro som uppskattades.
Spannmålsskörden var också den en arbetsdryg process fram till dess självbindaren gjorde sitt intåg. Före det hade Smess-Jakob, som var påhittig, kommit på ett sätt att anpassa en vanlig en-hästars slåttermaskin så att den samlade sädesstråna i lämpliga högar, som det sedan bara var att slå ett band runt och kärven var klar. Ollas skaffade den första traktorn 1951.
Lokomobilen tjänade också som kraftkälla åt en generator, som en tid tidigt försåg byn med elektrisk belysning. Ledningar av järntråd, som de ryska trupperna förlagda i byn satt upp med tanke på telefonförbindelserna mellan garnison i byn och kustartilleriet på Gråsön, flyttades efter ryssarnas avfärd och fick tjäna som elledning genom byn. Gårdarna närmast det lilla kraftverket, som fanns nära Finnas invid vägen till Gråsön, hade någorlunda tillfredsställande belysning, men ljusstyrkan avtog snabbt ju längre bort från kraftverket gårdarna fanns. Ordentlig belysning fick byn 1926 när Nykarleby kraftverk blev färdigt.
Tre gårdar på Ollasbacken
Ollasbacken utgjorde före kriget en skild gårdsgrupp i byn. Där fanns tre gårdar, förutom Ollas också Sjöholms och Granviks. Granviks flyttade till Gråsön i samband med storskiftet medan Sjöholms flyttade längre norrut i byn. I de tre gårdarna fanns ett tag sammanlagt 30 barn, vilket säger något om livet på backen. Lars säger att det på den tiden behövdes varken daghem eller fritidsklubbar. Hela miljön kring de tre gårdarna, med sina uthus och ”smugur”, – prång – mellan dem, skapade utsökta miljöer för lekar och upptåg. På vintrarna åkte man skrinnskor på träsk och tjärnar i skogen ovanför bebyggelsen eller på faret som på höstarna lätt flöt över sina bräddar och blev en fin is innan snön täckte in den längre fram på vintern. Barnen hade roligt tillsammans, samtidigt som de höll efter och hade en fostrande verkan på varandra. Mycket tidigt fick de lära sig att leva tillsammans och ta hänsyn till varandra.
Mangårdsbyggnaden på Ollas, den enda som numera finns kvar sedan de två andra, Granviks och Sjöholms försvann i samband med nyskiftet.
Foto: Bengt Harald
Ont om arbetskraft under kriget
Krigsutbrottet hösten 1939 blev en stor utmaning för föräldrarna som vid det laget var komna upp i åren. Pappa Johannes, som var i 70-års åldern, fick träda till och ta ansvar för de praktiska göromålen vilket skedde med hjälp av tillgänglig arbetskraft, ofta i form av yngre män som ännu inte nått värnpliktsåldern. Tidvis var samtliga fem av männen från Ollas inkallade. Lars var inkallad oavbrutet i fem år, praktiskt taget från krigets början till dess slut. I sammanhanget kan nämnas att Lars räknat in hela 90 män från Socklot, eller med nära anknytning till Socklot, som var inkallade.
Det var meningen att Lars och yngsta brodern Lennart skulle bli bönder; Lennart i Ransvik där man redan uppfört uthus och var på lång väg med bostadshuset. Lennart sårades emellertid 1941 och levde förlamad i nedre delen av kroppen några år innan han dog. De tre andra bröderna liksom de tre systrarna hade vid det laget dels lämnat och dels var på väg bort från hemgården. Lars säger att föräldrarna under kriget, precis som andra föräldrar med söner i kriget, fick leva i en ständig oro för att det skulle hända dem något.
Husbonde på Ollas är sedan sommaren 1980 sonen Anders och hans hustru Lilian. Precis som i Lars och Evas familj finns det fem barn även i Anders och Lilians familj.
En ny generation för livet på Ollas vidare.
|