347
Gärningsman: |
|
1. Drängen Henrik Jakobsson Forsbacka (H.F.), |
|
2. drängen Anders Johansson Högbacka (A.H.) |
|
3. drängen Jakob Jakobsson Knuters (J.K.) {Knutars?} |
|
4. omyndige sjömannen Julius Jakobsson (J.J.) och |
|
5. omyndige murarsonen Daniel Danielsson Frill (D.F.). |
Hemort: H.F., J.K., J.J. och D F. var från Nykarleby stad, medan A.H. var från Nykarleby sockens Kyrkoby.
Brottsplats: I förenämnda socken.
Brott: den 1.5.1862 på den från Nykarleby stad söderut ledande vägen hade H.F., som varit berusad, med en grov tjärdagg slagit drängen Erik Yrjas (E.Y.) i huvudet, av vilket slag E.Y. dött. De övriga, nämligen A.H., J.K., J.J. och D.F. åtalades för delaktighet i misshandeln av E.Y.
{”En välsliten tjärdagg, använd på ett österbottniskt segelfartyg” Skissade tjärdaggen något förminskad, uppskattar att den i slitet skick var knappa 40 cm lång, men kan gott ha varit 60 cm i osliten längd.
Brunsvart av tjära, smuts och ålder. Stenhårt handgrepp. Priset på den jag såg på loppisen i Jakobstad minns jag inte säkert, kanske 40 €. Förstoring. Skiss och kommentar av Lars Pensar.
Tjärdaggar är väldigt sällsynta på nätet. Jag fick endast två träffar, varav den ena citerade artikeln Varför är vi som vi är? av Svenolof Karlsson i katternö 2/2012 sidan 13. Artikeln i sin tur ”bygger i hög grad på Nils Erik Villstrands artikel ’Hur ligger landet eller Österbotten 1000+’, publicerad i Tusen år i Österbotten, utgiven av Österbottens museum.Nils-Erik Willstrand.” Här är citatet av citatet:
”Det gamla bysamhället upprätthöll en strikt gräns gentemot grannbyarna. Fiendskapen upprätthölls genom att man förstörde egendom i grannbyn. Öknamnen flög genom luften och knytnävarna talade i byslagsmål på ’slagfält’ som låg lämpligt mellan byarna, vid bröllop och på danser. Stenarna haglade och man slogs med trodor och störar ur gärdesgårdarna eller med speciella ’tjärdaggar’.
Det sistnämnda vapnet bestod av en flätad och tjärad repstump med en omvirad blyklump i den ena ändan och en ögla i den andra. Tjärdaggen spändes runt midjan eller fästes i hängselstroppen och gömdes i byxbenet. Man skiljdes ur striden med blåmärken, blödande sår, utslagna tänder och sönderrivna kläder. Det hände att misshandeln var dödlig”, berättar Nils Erik Villstrand.}
HR 2.6.1862: HR fann, att A.H. inte gjort sig skyldig till någon brottslighet, varför HR frikände honom från åtalet. HR ansåg, att D.F. var med 1/2 bevis besvärad att under slagsmålet, som föregått dråpslaget, med blotta handen slagit E.Y., men då D.F. nekade och fullt bevis saknades, kunde HR inte fälla honom åt saken. Däremot fann HR, att H.F., J.K. och J.J. slagit avlidne E.Y. J.K. och J.J. hade slagit honom inne i staden med en dagg så att E.Y. flytt undan längs vägen ut ur staden, men han upphanns av H.F., som fått daggen av J.J., varvid H.F. gett E.Y. banesåret. HR dömde H.F. i stöd av 24:4, 5 och 9 samt 28 kap. M.B. för dråp till halshuggning, vari inbegreps böter inalles 17 rubel 40 kopek som RR ådömt honom den 4.2.1862 för första resan fylleri, för oljud på gata, för nattlopp och för bärande av kniv samt nu i samband med denna dom ådömda böter för fylleri. HR dömde J.K. och J.J. för delaktighet i dråpet vardera till halv mansbot 150 daler med 72 rubel silver, som i brist på tillgångar skulle sonas med 14 dagars fängelse vid vatten och bröd, och att undergå enskild skrift i sakristian till Nykarleby moderkyrka. - Målet hemställdes till HovR:s prövning.
HovR 7.8.1862: H.F. hade anfört besvär över HR:s utslag. HovR dömde H.F. i stöd av 24:9 M.B. och F. av år 1859 till samma straff som HR. I stöd av 61:2 M.B. dömde HR J.J. för delaktighet till 12 dagars fängelse vid vatten och bröd och J.K. att för delaktighet bota 1/2 mansbot samt i övrigt i enlighet med HR:s utslag. - För H.F:s vidkommande underställdes målet Senatens justitiedepartement för slutligt avgörande. (58/Di 148).
JD 23.4.1863: JD ansåg likaså, att H.F. var förfallen till dödsstraff för dråp, men av gunst och nåd och med beaktande av mildrande omständigheter förskonades han från dödsstraffet och dömdes i stället till 28 dagars fängelse vid vatten och bröd, och på en söndag undergå uppenbar kyrkoplikt i Nykarleby kyrka och därefter under 8 års tid utföra allmänt arbete i Åbo straffängelse. (Uk. 1863, p. 404-62/158-63; Sk. 1863, Eaa 22, f. 158)
{Inf. 2013-04-12.}
{Notis Finlands Allmänna Tidning.}
|