Vasaperioden – hösten 1872–våren 1884
Aurora Heikel och hennes familj återspeglade i hennes brev
De första skriftliga meddelandena om mormors liv äro från år 1873. Från detta år finnes i behåll en del brev till sonen Joel. [Finns dessa brev alls bevarade till eftervärlden 2018? I så fall var?]
Sju år ha förflutit sedan hon bruten till kropp och själ fullkomligt utmattad fördes bort från sin mans grav. En annan kvinna möter oss sju år senare. Det tyngsta själsstriderna äro utkämpade. Hon är icke mera en stackars förtvivlad människa, vars öde förefaller henne själv övermäktigt. Snarare kunde man jämföra henne med en styrman, på ett skepp som seglar med en dyrbar last vilken gungas av vågor och vind. Men den som styr är fullt på det klara med sitt mål och håller rodret med stadig hand. Jag ska anföra ett par yttranden av mormor, som karaktäriserar hennes dåtida livsinställning.
Sonen Joel har nyligen blivit präst. Han har ett sangviniskt och skiftande temperament. Han är förälskad och vill gifta sig. Men studieskulderna äro obetalade. Modern fordrar att skulderna först skola betalas. Sonen är icke villig. Då skriver modern: ”Jag vet att man förmår mycket med mänskliga krafter, och huru mycket mera, om man anropar Gud om hjälp.” Dessa ord karaktäriserar bäst mormors inställning medan hon kämpade och arbetade för sina barn. Hon hade av naturen ”stora mänskliga krafter” men hon glömde heller aldrig att ”anropa Gud om hjälp”.
Joel Heikel
1851–1918
Ett annat ställe i samma brev är karaktäristiskt. Jag upprepar även det innan jag går att redogöra för familjens förhållanden under denna tidsperiod. Hon skriver till sin son:
”Du säger, Joel, att jag mycket fått vara under Guds agande hand. Visserligen är det sant, men jag har även fått mottaga mycken nåd, välsignelse, hjälp och alldeles oförtjänt hugsvalelse. Och mina kära barn har hittills varit Guds största gåva och välsignelse.”
Vilka voro då de yttre levnadsomständigheter, under vilka Aurora Heikel skrev dessa ord? Hon bodde i Vasa, dit hon flyttat för att barnen skulle få gå i skola. Forsbacka var ännu icke sålt. Nästa sommar skulle hon bo där med barnen. Detta år skulle hon avgöra, huru hon förmånligast skulle sälja Forsbacka.
Vilka voro således de barn, för vilkas skull mormor flyttat till Vasa? Oskar var icke mera i behov av sin mors stöd. Han var 30 år och förtjänade bra som läkare i Helsingfors. Han sände också nu och då penningbidrag. Mormor omnämner i ett brev från detta år att ”de stora gossarna” hade skänkt henne skinn till en pälskappa. Den andra av de stora gossarna var Joel, som nyss blivit präst. Han var t.f. kapellan i Lahtimäki. Han var ännu inte i stånd att hjälpa modern, som av ovannämnda skulder och giftermålsplaner framgår.
Så följer i ordningen Hulda. Hon hade varit sin mors högra hand, hennes arbetskamrat, hennes förtrogna och handlett bröderna vid läxläsningen. Från morgon till kväll hade hon ofta suttit och sytt deras kläder. Men nu hade Hulda nya planer. Sommaren 1872 hade hon träffat sin blivande man, Hugo Wecksell. (Om detta skall jag berätta mera i sammanhang med min mors levnadsöden.) [Var kan dessa finnas – och var finns alla de brev som Helmi Wecksell skriver utifrån?] Bröllopet skulle firas följande sommar den 3 augusti. Huldas brudutstyre skulle bli färdigt detta år. Min mor och Unga Maja fingo sitta flitigt vid sömnaden. Hulda hann icke stort mera hjälpa sin mor. Också hon var nu i behov av sin mors både materiella och andliga stöd, då hon stod i begrepp att beträda en ny levnadsbana.
Den följande var Uriel. Han var en vacker gosse och hade ett intagande väsen. Men han beredde sin mor många bekymmer. Ofta hörde jag min mormor berätta, huru hon fått ångra att hon givit efter för Oskars och välmenande vänners råd, då hon planerade Uriels levnadsbana. De hade ansett det vara övermäktigt för en fattig mor att bekosta fullständig utbildning åt alla sina söner. Och fast Uriel icke var mindre begåvad än de andra, togs han från skolan och fick bli apotekselev. Gossen var känslig och mottaglig för intryck. Följden var att han fick lida mycket. Han var ofta sjuk, kunde ännu inte, ung som han var, sköta om sig kroppsligen och råkade för tidigt ut bland glada kamrater. På hösten 1873 hade han fått plats i Vasa och kunde alltså stanna i moderns vård. Däröver var han lycklig. [Då var han 16 år gammal. Kanske hade han en tid varit elev på annan ort och fått ta hand om sig själv som 15-årig? Behövdes inte skolutbildning för att bli apotekare?]
Hon skriver:
”Uriel behövde nog komma under min vård. Paletå har han inte och alla hans andra kläder äro i oordning, smutsiga och trasiga. Svårt kommer det att vara till en början, förrän jag får något, varmed jag kan köpa nya kläder åt honom, ty inte kan han få någon lön för den första månaden. Jag är glad att helt litet få ta vård om honom. Ingen stoppar en annans barn i barmen.”
Med dessa ord avslutar mormor redogörelsen över Uriels dåvarande tillstånd.
Nu är det tid på att presentera Daniel, som på den tiden gick på realskolan i Vasa [Tekniska realskolan, en hantverks- och fabriksskola i Vasa, som fanns mellan 1849 och 1885. Den utbildade arbetsledare och mästare. Den hade cirka 50 elever per år.] ”Dantus” kallades han av modern och bröderna. ”Mammas stackars Taje” kallade han ofta sig själv. Varför ”stackars”? Var och en har sin egen speciella läggning. Daniel karaktäriserades av en slags medfödd flegma och en viss ängslan. Den senare egenskapen berodde möjligen på, att han detta samma år hade skadat sitt öga. En i Vasa bosatt läkare, Såltin, skötte honom efter bästa förmåga. [Fredrik Wilhelm Ståltin 1833–1873, gift 1866 med Alexandra Frosterus-Såltin 1837–1916, Vasa. Känd för altartavlor.] Man hade även satt i fråga, att han skulle skickas till Helsingfors, för att opereras av professor Becker. Därtill fanns inte medel. Om det berodde därpå eller på beskaffenheten av skadan, vet man ej, men det ena ögat förblev blint. Hans mor skriver:
”Fast han ser bara med ena ögat, arbetar han så flitigt och har inte försummat skolan en enda timme fast han har så mycket att läsa och i synnerhet att skriva.” (Skolans rektor då var först Conradi [1849–1873], sedan Lundenius.)
Daniel Heikel
1858–1919
”Jag tror att han är bra”, skriver min mormor, fast han inte har den kraft som Conradi. Ännu ett citat ur samma brev:
”Något lyte har Daniel inte i sitt öga. Man måste noga se på det, innan man märker att det är något fel. Dessutom är han så tålig, snäll och präktig, att jag ofta glömmer hela olyckan. Måtte Gud blott bevara hans andra öga! Nog blir han karl, fast han är utan syn på ena ögat.”
Nu kommer turen till Ivar och Teodor, dessa gossar som lekte häst kring faderns kista. Först Ivar. Jag höll på att säga först och sist, ty jag tror, att han som barn var min mors största fröjd, liksom hela livet ända till hennes sena ålderdom. Han var vid denna tidpunkt 12 år gammal. Mormor skriver: ”Ivar är flitig som vanligt, arbetar lugnare än förr.” Annat sägs ej om honom i dessa brev. Jag får i ett annat sammanhang tillfälle att berätta, huru han försökte överflytta denna flit även på Teodor. Till sist ska jag berätta vad mormor i dessa år 1873 skrivna brev har att säga om sin yngste 10-åriga gosse:
”Teodor gör nu så goda framsteg i Hellmans skola. Det var en välsignad sak att han kom dit. Den har haft ett så gott inflytande på hans sinne. Han försöker nu så behärska sitt häftiga lynne. Dessutom har mycken tid vunnits. Det är möjligt att han redan i höst slipper till första klassen i högre elementarskolan.” [Högre elementarskola, införd 1841 i Finland, sjuårig skolform som förberedde för studentexamen.]
Ivar Heikel
1861–1952
Detta brev skrevs i mars. I september skriver modern, då Teodor var elev i lyceet:
”För Teddy går det lika trögt i latinet, hoppas dock att det blir bättre. Lärarna äro beskedliga och hyggliga”.
Inte kan man säga om Teddigossen att han skulle ha berett sin mor verklig sorg. Bekymmer förorsakade han nog ibland. Mormor, som var mor till sju söner, visste säkert inte, huru det verkliga gosselynnet är, förrän Teddi var i uppväxtåldern. Alla hennes andra gossar voro så förbluffande exemplariska, att det vore svårt att tro på min mors och mormors berättelser om dem, om man inte själv hade känt dem. Visserligen hade Joel ett skiftande lynne, Uriel var ”slarvig” i penningangelägenheter och i sin ungdom en glad fyr. Men modern var allas förtrogna, och målet de strävade till, var att vara henne till viljes och kunna lätta hennes bördor.
På samma sätt förhöll det sig med Teodor. Men till all lycka, skulle man nästan ha lust att säga, tog det äkta gosselynnet ofta överhand hos honom. Om honom finns många lustiga anekdoter.
Teodor Heikel
1863–1936
Mormor berättade att han var oerhört intresserad av att rida. Mången gång blev han kastad av hästryggen. En gång bars han in avsvimmad och blödande. Modern tvättade blodet från ansiktet och väntade med oro att han skulle komma till medvetande. Då gossen öppnade ögonen var hans första ord: ”Nog ska' jag ändå till sist få bukt med den hästen!”
Han liksom andra skolgossar i Vasa deltog med iver i slagsmålen med ”Brändöpojkarna”. (Unga fabriksarbetare och sjömanspojkar.) Detta var föremål för Ivars och moderns bekymmer och ogillande. Stackars Ivar! Teodor beredde honom många bekymmersamma stunder. Min mor berättade att då gossarna om sommaren vistades hos sin syster och svåger i Jämijärvi, togos Teodors skolböcker med. Det var meningen att han skulle förkovra sig än i det ena än i det andra under sommaren. Ibland hade han villkor. [Tvungen att på sommaren ”läsa upp sig” och göra ett godkänt prov för att bli uppflyttad till nästa klass.] Teodor gömde sig bakom husknuten och Ivar efter med boken i handen.
Jag berättar här en i och sig själv liten obetydlig anekdot, men som stannat i mitt minne, emedan morbröderna ännu som gamla skrattade åt dem, så att magarna hoppade. (Detta parti var hos dem rätt så framträdande liksom hos många äldre herrar på den tiden.) Teodor hade en gång på höstsommaren begivit sig på lingonplockning i Jämijärvi där min far var präst. Han dröjde ända till sena kvällen och återvände glödande av iver väntande beundran och beröm, ty korgarna voro fulla. Men inte nog därmed. På ryggen pöste ännu en fullproppad liten säck – kalsongerna. Beröm fick han inte, ett skallande skratt hördes från alla håll. Med bitterhet omtalade Teodor ännu på gamla dagar denna händelse. Han kunde aldrig smälta, att hans av liv översvämmande gossenatur så ofta varit föremål för moderns ogillande och brödernas ”hån”.
Men jag skall nu tills vidare lämna Teodor i Hellmans [lägre] elementarskola att plugga sina läxor för sina ”beskedliga” lärare. Högre Elementarskolans lärare voro ej lika beskedliga. Jag kan dock inte mitt i allt inte låta bli att undra över, om icke livet i detta pliktuppfyllda hem skulle ha blivit för högtidligt utan denne överdådige gosse. Detta var alltså den barnaskara som omgav min mormor. Senare började hon hålla fem skolgossar i helinackordering för att öka sina inkomster.
Ännu har jag inte omnämnt alla familjemedlemmar. Till dem hörde som redan omnämnts som en väsentlig medlem ”Gamla Maja”, denna trogna själ som redan före Ivars födelse kommit i familjens tjänst. Hon var något egenartad som trotjänarinnor ofta. Min mors kusin Nelly ger en karakteristik av gamla Maja. Då hon i ett brev skildrar stämningen på Forsbacka efter morfars död, skriver hon:
”Stackars Maja stackaren var så olycklig och på samma gång så löjlig i sin sorg, att man hade måst skratta åt henne, om icke allt hade varit så bedrövligt, ty hon grät högt utan uppehåll och talade med ljudlig stämma så oavbrutet och fort, att det var som om man hade hällt ärter från en stor påse.”
[UW tror att detta var ett äldre, från Ryssland kanske, påverkat och normalt sätt att uttrycka sin sorg. Jag har själv på 1950 besökt en begravning med högljutt gråtande och sett hur änkan under mottagningen i sitt hem stod i ett hörn av rummet och skakade av gråt och ropade. Det var skrämmande för mig som barn, men min mamma sa att det inte var ovanligt. Det var i Helsingfors.]
Senare ska jag tala mera om den andra tjänarinnan, ”Unga Maja”.
-------------
Man frågar sig, huru det var möjligt för min mormor att stå för denna stora familj, till vars medlemmar också hörde två tjänarinnor. (Min mor har berättat att Gamla Maja aldrig gjorde anspråk på lön.) Jag har försökt studera omnämnanden av familjens ekonomiska villkor. Ingenstädes finner jag en hänsyftning på att någon regelbundet skulle ha stött henne ekonomiskt. Min mors kusin, Ture Heikel, skriver i sina minnen:
”Faster Aurora var synnerligen flitig och anspråkslös. Hon klädde sina barn varmt och gav dem närande mat. Hon sydde trådknappar m.m., liksom familjens trotjänarinna Gamla Maja.”
En av Tures döttrar, faster Jeanettes sondotter, sade en gång åt mig, att hennes mor ofta talat om ”faster Aurora”. Alla i Nykarleby hade efter morfars död varit mycket upprörda och bekymrade, huru det skulle gå med familjen, men ”faster Aurora” ordnade inom kort deras liv så förståndigt. Tidigare har jag gjort reda för, huru mormor medan hon ännu bodde på Forsbacka tryggade familjens existens under sex år.
Köpesumman för Forsbacka, ? mk, var en god hjälp. De medel som gossarnas inackorderingsavgifter inbringade räckte till familjens mat. Trådknapparna inbringade knappast mycket. I varje fall talade min mor ofta om trådknapparna. Hon lärde mig att sy vackra trådknappar. Prydliga voro också de brevkuvert hon förfärdigade. (Hennes brev till min far under förlovningstiden äro inneslutna i sådana kuvert.)
Jag refererar vad min mormor skriver angående sin ekonomi på denna tid. En gång omtalar hon att prosten i Alkula, ”farbror Albert”, hade sänt henne 100 mk. (Må man observera penningens höga värde den tiden.) samt att han erbjudit sig att betala hälften av Joels studieskulder. I samma brev från 1873 skriver hon: ”Och nu tror jag, att jag inte mera behöver låna”.
Den 21 september har hon rest till Forsbacka för att ordna det så, att hushållet där skall ”efter ett år kunna upplösas helt och hållet”. Då har hon inte ännu beslutit att sälja Forsbacka, eftersom hon funderar, huru det kommer att kännas, då hon som gammal ensam sitter i Forsbacka och alla barnen har flugit ur boet och ”ingen mera ropar på mamma”.
Den 12 oktober är boskapen likväl såld. För Brungås, den bästa kon, har hon fått 120 mk, för de båda andra korna 70 mk stycket och för svinet 50 mk. ”Detta borde nu räcka någon tid för våra utgifter, i synnerhet som jag får också brödsäden härifrån” skriver hon. I samma brev planerar hon att ta skolgossar i helinackordering. ”Ingen bor nu på Forsbacka. Framför yttre dörren hänger ett hänglås.”
År 1873 har hon sålt Forsbacka. Mormor skriver i september: ”På Forsbacka köpesumma har jag erhållit 300 mk. Det ger jag åt Daniel.” Sedan fortsätter hon: ”Jag har fått brev av faster Jeanette, den kära. Hon erbjuder Daniel ett lån på 300 mk.” Och nu bör faster Jeanette särskilt omtalas som familjens vän och stöd. Mycket kunde också talas om henne i sammanhang med mormors levnadsbeskrivning.
Bäst framgår mormors förhållande till henne genom ett utdrag ur ett brev till Hulda 13.3.1880. Faster Jeanette låg på den tiden slagrörd i Jakobstad och hade önskat, att få träffa sin gamla vän Aurora. Min mor hade smått klandrat mormor för, att om faster J. uttalar den minsta önskan, så är mor genast färdig att uppfylla hennes önskan. Mormor skriver:
”Däri har du inte så orätt det medger jag. Men du om någon borde också vete, i huru stor tacksamhetsskuld jag står till henne. Hon är näst Gud, den som utsträckt sin hand för att hjälpa mig och därigenom har hon uppehållit också mitt mod, så att jag har orkat och kunnat arbeta för er, då omkring mig var sju hjälplösa barn. Alla andra tyckte att jag med min barnskara bara på något sätt skulle släpa mig fram, men icke så faster Jeanette, hon hjälpte mig med råd, hon hjälpte mig i handling. Hon hjälpte mig så, att också ni fått en tidsenlig uppfostran och ingen särskild fattigdom har tryckt er i hemmet, och därför böra ni, näst Guds rikliga underbara välsignelse, tacka henne. Ty hon förstod att i tid understöda mig, så att jag inte sjönk i förtvivlan, ty jag såg att det lönade sig att arbeta och sträva framåt. Och allt ännu är hon samma hjälpsamma syster som hon alltid har varit. Må Gud ge henne sin nåds gåva i tiden och så i evigheten.”
Dessa äro högtidliga ord. De framsprungo ur ett överfullt hjärta, som prövat starka känslor. Det bör påpekas, att utmärkande för mormors brev är en lugn saklighet, om man också förstår att på bottnen skälver en varm känsla. Sentimentalitet och fraser voro henne främmande.
I detta sammanhang torde det vara på sin plats att omnämna vad som bidragit till mormors bittra minne av att andra hade ansett att hon med sina barn blott skulle ”släpa sig fram”. Hennes bror Sebastian hade, då hon blivit änka, skrivit till henne att hon nu på något sätt måste släpa sig fram med sina små barn. Någon hjälp eller något stöd hade brodern inte erbjudit. Kanske han saknade möjligheter därtill.
En kort redogörelse över faster Jeanette. Wilhelmina Johanna Schaumann var dotter till kammarrådet Carl Schaumann och hans hustru född Höckert. År 1835 gifte hon sig med Henrik Heikel, lektor vid Åbo gymnasium. Han var samtidigt kyrkoherde i S:ta Marie. År 1861 flyttade familjen till Jakobstad. Prostgården var belägen utanför staden och hette Rosenlund.
Efter Henrik Heikels död kvarstannade familjen i Jakobstad. De voro ganska förmögna, trots att i familjen fanns elva barn. De ägde en villa på Lysarholmen i Jakobstads skärgård, där de tillbragte somrarna och där också August Heikels barn voro gärna sedda gäster. Jeanette dog 1886. Hon var en begåvad och synnerligen bildad kvinna. De långa brev hon skrev till sönerna i Helsingfors äro skrivna med en ytterst prydlig handstil, interpunktionen är omsorgsfull. Innehållet är trevligt och omväxlande. De vittna om intelligens, ibland om en viss skärpa. Hon synes vara intresserad av naturkunnighet. Hon beställer genom sönerna ett naturhistoriskt verk, som hon läser med intresse. Eljest präglas hennes brev av en oskrymtad religiositet. Breven till sönerna äro klara och vänliga men alls icke sentimentala. Frestande vore att citera en del av dem men det skulle orsaka alltför långa avvikelser från mitt ämne. Efter Henrik Heikels död övergingo en del av familjemedlemmarna till baptismen. Tillochmed gamla faster lät döpa om sig, vilket är ägnat att förvåna, då av hennes brev icke framgår något slags religiöst svärmeri. Denna egenskap torde ha varit framträdande hos hennes döttrar, hos sonen Victor och hos en del andra medlemmar av släkten Heikel.
{”Larsmobroarne och Lysarholmsberget.”
Vykort ur Adèle Malms häfte Jakobstad med
omgivningar. C-JE Förstoring.}
Men jag återvänder till min mormor och hennes barn. Jag avstår ifrån att försöka utreda deras ekonomiska läge och redogör blott för det som genom breven 1873 framgår angående deras övriga levnadsomständigheter.
Huldas bröllop firades den 3 augusti. Det unga paret flyttade till Östermark (Teuva) där min far blev adjunkt hos prosten Ingman. Jan var far till Lauri Ingman, sedermera teologie professor, känd riksdagsman, ärkebiskop.
I min ägo finns ett brev, skrivet av mormor till dottern Hulda den 15 augusti [1873]. Omsorgsfullt redogöres för avsändandet av det unga parets bohag. Oskar har varit hemma, ombesörjt avsändningen och betalat frakten. Mormor skriver:
”I avsändningen finns 6 olika saker. Håll till godo med sängen. Jag kom så sent att tänka på dess avsändande, att den inte hann rengöras. Den har varit din farfars och farmors och även vår första säng. Ullen som är kring kopparna, skänkte Rifvas Brita åt unga frun till tack för all undervisning, möda och kärlek, varmed du omhuldat hennes barn. De kring sakerna virade repen passa till bykstreck (Rifvas Brita var en bondhustru på Forsbacka. Hon hade många barn. Hulda lärde dem läsa.) [I Finland fanns vid den här tiden inte någon obligatorisk skolgång och många barn fick inte lära sig läsa utan blev vuxna analfabeter.] Den större nyckeln passar till kistan, den mindre till byrån. – Huru ofta är inte mina tankar hos dig. Hurudant kommer ditt liv att bli? Omedvetet uppstiga dessa tankar i mitt sinne. Och svaret är oftast det, att vår himmelske Fader vet det och då behöver inte jag veta det. Han är ju Fader och har vård om allt! Gud give dig sin nåd, att du kunde vara en huld och trogen maka åt Hugo och att du i någon mån kunde vara honom till glädje och tröst. Ty de största bördorna och det största ansvaret bär dock mannen. (Kursiverat av mig.)
Brevet är skrivet på Forsbacka. Mormor längtar nu till Vasa för att vara närmare Hulda.
I ett till Joel den 15 november skrivet brev framgår att mormor på hösten vistats två veckor hos Hulda.
De andra detta år [1873] skrivna breven beröra, utom ekonomiska och andra praktiska angelägenheter, Joels förlovning. Hans fästmö heter Anna Lagus och är hemma från Uleåborg. (Tidigare ha vi också talat om Joels häftiga förälskelse.)
----------------------
Nu förflyta tre år, från vilka jag inte lyckats få tag på några skriftliga uppgifter. Från 1876 finns några brev. Mottagaren är Joel. En del förändringar ha inträffat. Aurora bor fortfarande i Vasa men familjen har krympt ihop.
Joel är gift och bor i Lahtimäki. Hans hustru väntar sitt första barn. Hulda har i augusti efter tre års äktenskap fått en liten dotter, som fått namnet Esther. Mormor skriver: ”Nu har Gud hjälpt Hulda så långt att hon har ett friskt och vackert barn i sin famn.”
Daniel studerar i Helsingfors i Polyteknikum. Till dessa studier har modern skaffat medel.
Sommaren 1876 har Teodor och Ivar tillbringat sommaren i Lahtimäki. Modern skriver:
”Ivar stackare har fått arbeta så träget med Teodor. Måtte han nu bara gå igenom sin examen och slippa till tredje klassen.”
I Vasa går livet sin vanliga gång. I mormors hem bor numera fem skolgossar, som ger tillökning i hushållskassan men samtidigt öka mormors mödor och bekymmer.
1878 på våren blir Ivar student. En gång har han läst över en klass för att bespara modern ett års utgifter. ”Jag tänker inte gärna på skoltiden,” sade morbror Ivar en gång till mig, ”den tidens lärare vore så grymma, och jag led då jag såg huru min mor slet och visste huru fattig hon var”.
Lyckligtvis återblickade inte Teodor med vemod på sin skoltid, trots villkor och lärarnas stränghet. En gång hade han fått stanna kvar på klassen som straff för visat trots mot någon lärare. Ett hårt slag för den fattiga modern!
Skildringen av mormors dåtida familjekrets vore icke fullständig, om jag icke omnämnde Ture Heikel. Han var son till Henrik Heikel; en vacker, begåvad och varmhjärtad yngling. Men han led av periodvis återkommande sinnessjukdom. (Manodepression skulle den nutida moderna termen lyda.) Mormor synes ha varit fästad vid honom som hade han varit hennes egen son, och han å sin sida var hjärtligt fästad vid ”faster Aurora”. Hans memoarer [tryckta memoarer eller bara för familjen? Finns ej i svenska Libris d.v.s. forskningsbibliotek] har jag också att tacka för en del uppgifter om mormors liv på den tiden. Efter år 1877 omnämner mormor honom alldeles som om han skulle ha tillhört familjen. Än har han uppehållit sig en tid hos min mormor i Vasa, än har mormor eller Joel på något sätt tagit vård om honom. År 1877 omnämner mormor i ett brev till Hulda, att Ture bor hos henne i Vasa, det förefaller som om han skulle haft någon befattning där. Mormor skriver att hon gärna håller Ture hos sig, emedan han är så snäll och nöjd med allt. Härefter talas det ofta om Ture i breven, än med medkänsla och sorg, då han är sjuk, än med tillfredsställelse, då en frisk och ljus period inträtt. En gång ledsagade mormor den sjuke Ture från Jakobstad. Min mor har skrivit till Ivar ett brev, i vilket hon uttrycker stor oro, men Ivar tröstar henne med, att Ture även som sjuk visar ”den största aktning och tillgivenhet mot mamma”.
Ture Heikel utbildade sig till lantmätare, sjukdomsanfallen blevo med åren sällsyntare, han fick en god hustru, grundade ett lyckligt hem, och dog i Nykarleby, där han ägde en egen gård. Han hade en tillräcklig utkomst som lantmätare. {Namnet stavas vanligen med h; Thure.}
------------------------
Underligt nog ser det ut som om min mor icke skulle ha sparat de brev hon erhållit av sin mor under de tre första åren av sitt äktenskap. (De ovan anförda breven äro skrivna till Joel.) Men en stor mängd brev finnas i förvar från perioden 1877–81, varefter endast strödda brev förekommer. Jag upptar perioden 1877–81.
År 1877 är mormor redan en bofast Vasabo. Om Forsbacka talas inte mera. Hennes familjekrets utgöres av Ivar, som är på nästsista klassen, Teodor och fem i min mormors hem boende skolgossar.
Särskilt betecknande för mormors livsinställning och hennes förhållande till barnen är ett brev från 25.11.1877. Uriel har på den tiden anställning i Åbo. Han är mycket sjuk och moderns sinne är uppfyllt av oro. Hon har skrivit till Oskar och bett honom ta Uriel till Helsingfors för att han skulle få sjukhusvård. Men samtidigt skriver hon till mor [till sin dotter Hulda]:
”Det är underligt om Uriels långvariga sjukdom är Guds svar på min böner om Uriels frälsning från ett utsvävande liv. Fastän det gör mig så ont, att han är så sjuk, och fastän han måste arbete medan han är så svag, att hela kroppen darrar, så är det icke på långt när så bittert som då jag fruktade att hans liv och seder icke voro ordentliga. Ja, Herres vägar äro underbara. Han vill ingen syndares död, men att alla skulle göra bättring och leva. Gud give Uriel ett sant och verkligt liv i Gud!”
Alltid är mormors första tanke riktad mot ”det enda nödvändiga”, i andra rummet kommer först detta jordiska liv. Och sådan är inställningen hos en mor, som oavbrutet så gott som ensam fick bära en tung börda av arbete och materiella bekymmer!
Jag kan inte låta bli att i detta sammanhang omnämna att mormor på gamla dagar hade under sin omvårdnad Uriels vackra begåvade dotter Astrid, som bodde hos mormor tillsammans med oss, de Wecksellska barnen, då vi började vår skolgång i Helsingfors. Alla märkte vi, att vår mormor med särskild kärlek tog vård om henne, men fastän Astrid, min syster Anni och jag voro jämnåriga, ansågo vi denna ”partiskhet” alldeles berättigad, ty vår mor hade förklarat att mormor var tacksam över att i någon mån få ersätta det hon försummat i sitt förhållande till Uriel, då han så tidigt blivit skickad från hemmet.
Jag övergår till åren 1879, 1880. Nu börja uppgifterna om familjekretsen kanske alltför mycket beröra Hulda och hennes familj, ty mormor talar nästan aldrig om sig själv i sina brev utan främst om det barns intressesfär till vilket breven äro skrivna.
Jag skall åter börja med om att till först tala om Oskar. Om honom talas under dessa år ganska litet. Ibland omnämndes att han stödjande och hjälpande har ingripit i familjens liv. I ett brev från 1879 berättas att Oskar sänt 100 mk för att modern skall få köpa sig ”en doffelkappa”. Samma summa förslog också till stövlar och skridskor åt Teodor.
Om Joel och hans familj talas mera. Joel har blivit utnämnd till komminister i Vasa. Joels äldsta son Einar, är allas glädje, ett riktigt ”muntrationsråd”. År 1880 föddes deras andra son Gunnar. Från denna tid härstammar Joels hustrus Annas svåra ledgångsreumatism (”gikt”), varav hon plågas till sin död. Långa perioder härefter får hon tillbringa i sängen eller i rullstol. Sinnet fördystras av ständiga smärtor. Mormor var ofta i Joels hem så snart hon fick tid från sitt eget hushåll. En gång skriver hon, att hon varit hos Joel en hel vecka. Men trots allt, skriver hon: ”Joel är fortfarande rask och tycks arbeta med friskt mod. Och snart får han hjälp, då den nya kyrkoherden anländer. Sina motgångar i hemmet bär han utan att klaga. Förfärligt synd är det endast om Anna-stackare, som måste ligga så här som ett hjälplöst barn. Måtte Gud uppehålla hos henne mod och förtröstan!”
Den nya kyrkoherden blev också en god vän till Joels familj. Mormor skriver: ”Den nya kyrkoherden (Abel Nyholm [1845–1907]) är en utmärkt predikant. Och nog ser han ut att bli omtyckt här. Joel och han äro oskiljaktiga vänner, de äro ständigt tillsammans, då blott ämbetsplikterna medgiva det, så det är rart att få tala en stund med vår Jukka. Men nog är jag glad, att han fått en så god och passlig ämbetsbroder.
Jag övergår till Uriel. Hans öden växla under dessa år. I stort sett ser det ut att ljusna för honom. Men av ett brev i april 1879, framgår att han varit ett halvt år utan arbete och vistades hos Hulda i Östermark. I slutet av brevet skriver mormor:
”Nu slutar jag brevet med det jag hade bort börja, med att tacka för att Uriel haft ett hem hos Er nästan ett halvt år och för all syskonkärlek som kommit honom till del från Er sida. Gud belöne och välsigne Er för allt, allt!” [Uriel är bara 18 år; hans syster Hulda är 22 år]
Uriel Heikel
1857–1905
I maj har Uriel sökt anställning i Kuopio och Nyslott utan framgång. Hans mor, som planerar att tillbringa sommaren hos Hulda och ämnar taga Teodor med sig, skriver:
”Jag har skrivit till faster Jeanette och bett, att Uriel finge vara hos henne på Lysarholmen, så att han icke behöver vara utan arbete och ensam, då mamma är borta. Jag har försökt göra vad jag kunnat och nu vill jag försöka kasta all omsorg på Gud. Han skall väl vara den faderslöses fader.”
Av ett brev skrivet den 10.4.80 framgår det att Uriel har anställning i Helsingfors och är tillsammans med Daniel och Ivar. Ibland reser han dock till vänner i Walkeakoski. ”Vad månne det vara som lockar honom till det för honom så olyckliga Walkeakoski”, skriver hans mor. Men hon är i varje fall lugnare för honom nu, då han är tillsammans med de goda bröderna Daniel och Ivar. [W. ligger 14 mil nordväst om Helsingfors vid sjöar, ganska nära Tammerfors. Orten dominerades av pappersbruk och var helt finsktalande.]
I ett annat brev skriver mormor:
”Mycket vore att skriva om Uriel och den kamp och strid, som synes pågå inom honom. Men låtom oss inte upphöra att bedja till Gud, att han söker det förlorade fåret tills han finner det och bär det på sina axlar till det rätta fårahuset.”
Man ser med vilken känslans intensitet hon följer med sonens kamp.
Uriel stadgar sig också så småningom. I ett senare brev skriver mormor att, ”Uriels onda ande nu har avlidit”. Vem denna varit, är okänt. Hans namn nämns ingenstädes. En annan gång skriver mormor: ”Oskar fordrar brödernas borgen för den summa han lånar åt Uriel.” Då jag nästa gång berättar om Uriel har han visat sig vara förmögen stora ansträngningar och har uppnått goda resultat.
Nu kommer turen till Hulda. Då hennes mor år 1876 skrivit om henne till Joel, berättade hon att Hulda hade ett friskt och vackert barn i sin famn. Då bodde Hulda ännu i Östermark, där hennes man var adjunkt. Det första brevet år 1879 är skrivet 19.4. och börjar med orden:
”Gud vare lov att ni nu lyckligen och väl bibehållna äro i ert nya hem. Det var visserligen en stor och kännbar förlust att er goda ko dog, men det är dock en skada som kan ersättas. Men jag fruktade så, att du skulle få någon skada i ditt nuvarande svaghetstillstånd, genom det oundvikliga besvär, som en flyttning för med sig. Nu få ni vara i lugn och ro, åtminstone två år framåt.”
Min far var förordnad att sköta Jämijärvi församling, som lydde under Ikalis moderförsamling. Till Jämijärvi hade de alltså nu anlänt. (Flyttningen hade företagits med häst.)
I maj [1879] skriver mormor:
”Det känns riktigt trevligt att du nu är nöjd och har fått det bättre vad tjänarinnor och förrådsrum beträffar.” Sedan tillägger hon: ”De moln som nu så hotande och fruktade sväva över Edra huvuden låter Gud säkert försvinna, – ty Gud som pålägger bördan, bär också största delen därav, om vi blott inte hindra honom.” (Vilka voro månne dessa moln?) I samma brev planeras mormors och Teodors sommarvistelse i Jämijärvi. Svärsonen Hugo har lovat skicka hästar emot till Kristinestad, men mormor avböjer det, eftersom ångbåtsturerna från Vasa till Kristinestad äro oregelbundna och säger att Teodor och hon nog kunna komma ”sakta gungandes med skjutshäst.”
Följande brev som finns i behåll är skrivet samma år [1879] i september. Under sommaren den 18.7. har inträffat en viktig händelse i Hulda familj. ”Pikku veli” har sett dagens ljus. Förlossningen, vid vilken också Oskar assisterat, har varit synnerligen lätt och gossen är frisk och kraftig.
Men lilla Esther är ett sjukligt barn. Hennes mormor skriver: ”Månne lilla Esther alls mera finns hos sin kära mamma och pappa, eller månne henne himmelske fadern redan har tagit henne till sig.” Genom hela brevet andas oro för Esther. Det ”förefaller dessutom som om Hulda vore bekymrad även för moderns hälsa, eftersom mormor skriver:
”Du skall icke, egen Hulda, vara orolig för mig. Jag är frisk och rask! Och tror du inte att det för mig är tillfredsställande och trevligt att ännu på gamla dagar vara nyttig för mina kära barn. Gud har inte givit mig jordiska ägodelar att dela åt mina barn, men i stället har han unnat mig arbetsförmåga, och den vill jag så långt det räcker använda för mina barn. – Då jag på kvällen lägger mig i min goda säng tänker jag: Hurudan skall väl Huldas natt bli, då Esther är så sjuk!”
Det följande brevet är skrivet i oktober [1879]. Då är Esther återställd. Brevet är sällsynt livligt och utandas saknad.
”Du kan ej tro, huru jag längtar efter dina små, i synnerhet Esther, du skrev om henne så livligt, att jag fick en riktigt sugande längtan att krama henne. Men Esther lilla har väl redan hunnit bli främmande för mormor. Då du berättar om Esther påminner det mig så om Ivar sådan han var i sina späda barnaår, sjuk och svag. Och som du minns var också han så vek och ömsint. Men nu har han ändå blivit ganska frisk och rask. Ständigt berätta mor och dotter för varandra om sina barn. ”Det är ju i barnen, som vi mödrar leva upp igen.”
Hulda har ännu sin energiska ton, då hon förebrår Teodor för hans skrala skrivning i latin. (Vem skulle kunna tro det om min milda mamma?) Men då svarar hennes mor:
”Eljest blev Teodor förfärligt sårad [han är 16 år], då du skrev så obarmhärtigt, för att han hade underkänt i sin latinskrivning, ty sådant kan hända den bästa. Du skall alls inte tro att Teodor är någon odugling. Tvärtom är han en riktigt bra gosse.”
I november [1879] samma år skriver mormor för ombytes skull också något om sig själv:
”Inte skall du, älskade Hulda, tro att jag har det svårt på något sätt. Tvärtom, har jag det nu på gamla dagar det nu mycket bättre än i min ungdom. (Mormor är nu 60 år.)
Sju år har Hulda nu varit gift. Hennes mor önskar att hon med man och barn ska besöka barndomshemmet.
”Hugo skulle få träffa gamla vänner, du skulle kanske för sista gången besöka ditt barndomshem och jag skulle få den obeskrivliga glädjen att taga emot och omfamna dig och barnen här i mitt eget hem. ”
Tonfallet är också nu ivrigare än vanligt.
Min mormor hade varje år besökt sin dotter. Denna sommar såg det ut som om de alls icke skulle få råkas. De skriva fortfarande regelbundet till varandra och meddela varandra alla tilldragelser, från den största till den minsta.
Hulda längtar efter sina släktingar och forna vänner. Hon skriver att hon törstar efter underrättelser om faster Jeanette och kusinerna i Jakobstad, och hennes mor berättar allt hon vet om dem. Mormor skriver:
”Då jag var i Jakobstad, läste faster Felix brev (Felix var faster J:s äldsta son) i vilket han skriver om alla mina gossar och berömmer dem och säger att faster Aurora har heder av sina gossar. Hon har uppfostrat så präktiga plantor. Du må tro att detta kändes ljuvt för mitt modershjärta. Men jag fick den nåden att tänka: 'Intet är den som sår, och intet är den som vattnar, utan Gud som giver växten.'”
Detta är en synpunkt som mormor ibland eljest återvänder till, då hon talar om uppfostran. Men då tillägger hon också, att man bör både så och vattna.
Om Heiklarna i Jakobstad berättar hon att de alltmera luta mot baptismen. I ett annat brev omnämner hon att i Vasa har uppstått en polemik med Joel i spetsen, ty han har ”kastat ut stridshandsken” mellan de högkyrkliga och baptisterna. Detta smärtar min mormor emedan ”vi ha stått baptismen så nära”.
[Ett starkt fotfäste fick den baptistiska rörelsen i Pedersöre med utgångspunkt från Rosenlunds prästgård, där flera av barnen i den heikelska kyrkoherdefamiljen blev baptister. De första baptistdopen på det finländska fastlandet ägde rum vid Stora Lysarholmen utanför Jakobstad den 14 juli 1869, då Maria Ekqvist och Petter Stormåns döptes. Jakobstads baptistförsamling grundades i augusti år 1870. Under perioden 1982–74 grundades åtta baptistförsamlingar i området kring eller söder om Jakobstad, i Monå, Pensala, Vörå, Forsby, Österpurmo, Överpurmo, Larsmo och Esse.
Leif-Göte Björklund (2005) Rikssvenska metodistpredikanters betydelse för metodistkyrkans framväxt och utveckling i Finland 1880-1923. Åbo: Åbo Akademis förlag.]
Huldas småttingar äro dock brevens huvudintresse. Esthers hälsa är fortfarande vacklande men Hannes är pigg och livskraftig. Då båda äro friska är mormor lycklig.
”Du kan icke tro, huru outsägligt det gläder mig, att dina barn äro så friska och glada! Oh, om deras fröjd och oskyldiga glädje finge glädja ditt, som det tyckes, så levnadströtta och matta sinne.”
Mormor återvänder ofta till sin dotters betryckta sinnesstämning. Det förefaller mig så överraskande, ty båda mina föräldrar ha skildrat livet i Jämijärvi som en särdeles ljus och lycklig tid.
Praktiska angelägenheter behandlas ofta. Mormor har sommaren 79 tagit med sig ullgarn, som hon återsänder ”förvandlat till strumpor”. En annan gång sänder hon ett klänningstyg och förklarar i detalj huru det skall sys. Klänningen skall vara ”lång i livet, med en veckad rimsa nederst och vid handlederna, eftersom det nu är modärnt.” Efteråt måste hon småle, eftersom hon för en gångs skull kommit att tala om vad som är modärnt. Hon fröjdar sig över att min mor i Jämijärvi har en trädgård, vilket icke var fallet i Östermark. Tjänarinnefrågan är ofta framme. Om dem talar mormor alltid vänligt.
14.12.79 föreslå mina föräldrar att min mormor skulle lämna sitt hem i Vasa och flytta till dem i Jämijärvi. Svaret är så karakteristiskt för min mormor att jag kopierar det:
”Ditt hjärtliga och kärleksfulla brev rörde mig djupt, men ännu måste jag neka att helt och hållet flytta till er, så gärna jag än gjorde det för egen del. Jag har ett så klart vittnesbörd inom mig, att min plats är hos Teodor så länge som han går i skola. Och vartill Gud sedan kallar mig, det vet han allena. Kanske bort från det timliga. Ty då Teodor inte mera behöver mig, känner jag att min uppgift på jorden är avslutad. Att överge Teodor och lämna honom åt andra [Teodor är 16 år gammal.], vore nästan som att plantera en planta, som är mitt i växten och inger gott hopp, i en ny jordmån. Det kunde lyckas men också misslyckas helt och hållet. Och skadan vore oersättlig. Teodor är nu i den åldern, och den riktning han nu får, den kommer han att behålla till livets slut. Och till min outsägliga tillfredsställelse tycker jag mig märka att han börjar sträva mot det som är gott och rätt.”
Mormor återvänder igen till att man bör både så och vattna, om man önskar få se sitt arbete bära frukt.
I ett brev från den 27.3. 1880, framgår det återigen, huru medveten mormors inställning är till barnens uppfostran. Hon skriver till Hulda:
”Esters hjärta tycks vara så öppet och mottagligt för Guds ord. Försumma inte att tala med henne om Gud efter hennes emottagningsförmåga, ty det är en stor nåd, att kunskapen om Gud planteras i det späda barnahjärtat, växer där och blir liksom oskiljaktigt från hennes övriga väsen. Och den första religionsundervisningen tillkommer alltid barnets moder.”
Av breven framgår inte, om mormor och Hulda alls träffades sommaren 1880. I ett brev säger mormor helt vemodsfullt, att hon detta år ingenting förnummit av sommaren, hon har inte ens sett en grönskande äng eller en åker. Hon är inte ute utom då hon går till torget eller kyrkan.
Då jag ännu omnämner att Esther under sommaren 80 har legat sjuk i skarlakansfeber och en gång varit nära att drunkna i vattensån, äro säkert de viktigaste saker som röra Huldas liv denna gång berättade. Under en av Esthers sjukdomsperioder skriver hennes mormor till henne ett rörande litet brev. Jag kopierar det. Kanske det för kommande generationer har sitt intresse att se huru mormödrarna skrev på den tiden. [Esther var då fyra år gammal.]
”Nu skall mummu-mamma (det framgår i många brev att Esther och Hannes benämnde sin mormor så) skriva ett litet brev till sin snälla lilla pia. Mummu-mamma har varit så bedrövad då liten Esther stackare varit så sjuk. Mummu har bett till Jesus, som är barnens vän, att han ska hjälpa liten Esther så att hon blir friskt eller så att han skulle taga Esther till sig i himlen, där Esther får en guldkrona på huvudet, palmer i handen och får sjunga med änglarna och där Esther inte behöver gråta och vara sjuk. Och vet Esther att snart blir det jul och då kommer också julbocken och hämtar åt Esther en ny stor docka och vad annat han kan hitta på, och åt Einar har julbocken lovat en ny stor häst, som har sadel och tömmar och som han kan rida på. Och nu ska Esther hälsa till lilla bror Hannes. Och nu slutar Mummu och ber sin lilla flicka att skriva till sin
Mormor.”
Brevet är inte daterat men förefaller vara skrivet i slutet av 1879.
Synbarligen besökte inte mormor Jämijärvi på sommaren 1880, eftersom hon redan på hösten börjar längta efter följande sommar då hon ämnar resa till Jämijärvi och ta sin raska Maja med för att hjälpa Hulda med arbetet.
Bilden av min mormors relationer till Hulda och hennes man skulle inte vara tillräckligt betecknande om jag blott skulle skildra hennes intresse för barnbarnen, ekonomin, hushållet och min mors välbefinnande. Föremål för hennes intresse är i de flesta breven de ställen, min far möjligen kunde söka för att inkomsterna borde förbättras eller för att det ifrågavarande stället ligger närmare Vasa. Än talar hon om Vörå, än om Solv, ibland om Tammerfors och någon gång om Pörtom. Det förefaller till en viss grad förvånansvärt, då man tar i betraktande, att min far inte hörde till de präster, som oroliga ansöka om det ena stället efter det andra och då min mormor också var lugn till lynnet. Orsaken torde ha varit den ständigt energiska initiativfulle Joels inflytande eller måhända min fars passivitet. Eljest var min mormors och min fars relationer mycket goda, till och med intima.
Men nu är tid att lämna Hulda och ägna Daniel några rader. Han hade sannerligen inte visat sig vara långsam och flegmatisk, på inget vis hade han förtjänat benämningen ”Mammas stackars Taje”. Mormor skriver på hösten 1879:
”Gossarna i Helsingfors veta inte ännu, om de slippa hem till julen. Då Ivar skriver, så jämrar han sig över Daniel, att han läser natt och dag och ber mig neka och varna honom. Och då Daniel skriver, säger han detsamma om Ivar. Så inte vet jag nu, vad jag ska skriva om den saken.”
Daniel studerar maskinbyggnad i Polyteknikum. Ivar är första året vid universitetet. Daniel kommer i varje fall hem till julen. Jag kopierar ett brev med uppgifter angående honom, det är skrivet 23.12.1879.
”Daniel, som på onsdagen kom hem, är sjuk. Han har slitit så förfärligt ont på resan, ty utom det eländiga väglaget, som mellan Tammerfors och Ikales lär vara obeskrivligt svårt, råkade han ut för den olyckan att få en förfärlig stör i magen av en vårdslöst körande mötare. Visserligen besökte han en läkare i Tammerfors, men han hade genast bort lägga sig, men istället fortsatte han resan på den hårda skakande vägen, så du kan förstå, huru han lidit på vägen. Han är nu så mager och blek att man knappast känner igen honom men så tålig och tystlåten. – Daniel skulle så gärna ha kommit genom Östermark för att få träffa Hugo och resonera med honom, men han kunde inte mera stå ut med att förlänga resan, fast han var så nära som i Kristinestad. Daniel hade med sig en stor mängd julklappar till er från Hugos hem.”
[Varför reser Daniel från Tammerfors? Och vilka färdmedel använder han? Rider han själv eller åker han i någon form av vagn? Och hur kan han få en stör i magen av en ”mötare”? Hugos hem? Är det hans föräldrars hem i Helsingfors månne?]
I detta brev talar mormor om Daniels skildringar av kriget, vilka synes ha gjort ett uppskakande intryck på henne. Eljest omnämner hon ytterst sällan händelser som inte beröra familjekretsen. [Vilket krig kan det handla om 1879. Har Daniel varit uti i något krig? eller har han talat om ett krig med sin mor?]
30.6.1880 berättar hon att Daniel avslutat sin kurs i Helsingfors. Hans studier har alltså gått snabbt. Han är i sällskap med Ivar på väg till Vasa genom Jämijärvi. I slutet av juni reser han till Lysarholmen, där han får vila och där han ”synbarligen har trevligt eftersom han stannar där.” Åter har faster Jeanette, ehuru gammal och svag, kommit ihåg att bereda tillfälle för Daniel att vila sig.
Daniel har redan fått anställning i Petersburg. Modern är fullt sysselsatt med att få honom resfärdig. Också det är en orsak varför hon inte kunnat resa till Hulda på sitt sedvanliga ”sommarlov”. Hon skriver:
”Jag har så förfärligt litet hunnit utrusta Daniel, att jag inte kan lämna allt, i synnerhet som det lär gå många år förrän han igen besöker hemmet – om någonsin under min livstid.”
18.9.1880 skriver mormor:
”Daniels ställning i Petersburg är så god som möjligen kan väntas så här i början av hans bana.”
Men redan 21.10.1881 har Daniel hunnit resa till Amerika, där han stannade 21 år. [Alltså från 23 års ålder – åter när han var 44 år gammal år 1902.]
Hans mor skriver:
”Av Daniel har vi igen haft brev. Han har lämnat sitt vackra förtjusande Milvoke och bor nu i Minneapolis i Minnesota. Inte tycks han trivas där men han har stora möjligheter att få en anställning där, så att han tror, att han stannar där en längre tid. Han skriver att han reder sig ganska bra med engelskan, så att han nu har lättare att tala det än finska. – Nog är det välkommet för Daniel, om ni då och då skriva till honom. Han tycks med trånad längta efter brev från de egna. Men underbart är det att Daniel där också i den främmande världsdelen har funnit vänner och gynnare.”
I Amerika har Daniel blivit bekant med en person vid namn Bergstadis från Viborg. Han besöker honom ofta och till och med bor hos honom. Så hade Daniel alltså genom flit och skicklighet börjat bana sig väg. Han fick småningom i Amerika ett vittomfattande arbetsfält och samlade sig en ansenlig förmögenhet. Av Daniels från Amerika skrivna brev finns inte i min ägo ett enda före år 1889. Men från den tiden ända fram till 1892 finns många bevarade.
Ivars namn har ofta förekommit i mormors brev från denna period men de omständigheter som i tidsföljd beröra honom äro ännu oomnämnda samt de tankar och känslor dessa framkallat. På våren 1878 blev Ivar student. Brev som beröra denna händelse, äger jag inte. Mormor frågar i ett odaterat brev från Ivars skoltid: ”Har Alfred talat om för er, att Ivar är lyceets primus? (Alfred Ingman [1860–1917], en äldre bror till Lauri Ingman, Ivars närmaste kamrat i Vasa.)
18.10.79 skriver mormor till Hulda:
”Ivar skriver att hans studier fortskrida bra. Men det oaktat, tror han att det kommer att räcka sex år innan han kan hoppas på lagerkransen. Det är en så lång tid att jag inte ens vågar tänka så långt in i framtiden.”
Ivar själv skriver i ett brev:
”Oskar anslår för mig en för kort tid, då han menar att jag bör bli färdig med fem års studier. Det jag har att genomgå, är inte litet, och jag vill göra det ordentligt.”
Jag har en del av Ivar skrivna brev, vilka är daterade fast årtalet saknas. Att sluta av de saker de behandla, äro dessa brev från åren 79, 80, 81.
Det förvånar att i ett brev som är daterat 8.11, och synes vara från år 79, berättas, att Ivar iförd frack med vit kravatt skall på avdelningens årsfest hålla tal för självaste ”rector magnificus”. Till det ändamålet har han fått fribiljett till festen, ty avdelningen visste, att han inte eljest skulle ha kommit dit. Ett sådant nöje kostade 20 mk och den summan skulle han inte haft råd till. Morbror Ivar har senare berättat att universitetets rektor icke anlände till festen och att han höll sitt tal på latin. Det emottogs med livliga applåder. Numera minns morbror Ivar inte vilket ämnet var för talet.
Ivar har i början av sin studietid fått rum hos August Schaumann (redaktör för Hufvudstadsbladet, bror till fru Jeanette Heikel) vars son han läser med. Denne gosse skall tentera in till lyceet. I ett brev av den 16.2. troligen 80, gör Ivar reda för sin ekonomi. Tidigare har han gjort reda för samma sak i ett brev skrivet i januari. Av dessa framgår att han dagligen arbetar tre timmar för att förtjäna, varigenom han blir i stånd att bestrida hälften av sina utgifter. Inalles har han skulder 660 mk. Hans mor har helt och hållet stått för hans utgifter den första terminen. I februari skriver han:
”Det jag fick av Schaumanns jämte stipendiet hava räckt så bra till att jag inte har behövt begära pengar av Oskar sedan november och inte behöver jag göra det förrän i mars.”
Att det går bra med studierna är självklart.
Avdelningslivet tar också mycken tid i anspråk. I ett brev klagar han, att varje kväll är upptagen av sammanträden. I ett annat brev berättar han att kamraterna hava samlats hos honom för att diskutera ”dagens frågor”. Nöjen och umgängesliv kommo ej i fråga. Bröderna Oskar, Daniel, Uriel och Ivar sammanträffa ofta. ”Nog tycks vi hålla stadigt ihop”, skriver Ivar. Till andra människor har han ej tid att gå. En liten smått lustig historia mitt i allt. Ivar hade för 3 mark köpt lotter i ett lotteri, som skulle hållas för Kuopio svenska lyceum. Han vann en flaska munklikör. Då han inte ville dricka upp det själv, ännu mindre ”bjuda kamrater för att supa”, skänkte han den åt sitt värdfolk Schaumanns, vilka ansågo det vara en stor artighet.
Som bevis för, huru varmt förhållandet var mellan Ivar och modern, anför jag ett litet brevutdrag från den 16 februari:
”Det är kanske för mycket begärt att så ofta vänta brev av vår gamla mamma, men ändå vill det vara så, att genast då man fått brev av mamma, börjar man genast längta efter ett nytt. Det största nöjet här i Helsingfors är att få brev från mamma och då man har läst det många gånger få gå med det till bröderna och med dem tala om mamma och hemmet. Därför förefaller väntan på brev alltid lång, och om mammas svar också någon gång skulle dröja längre, vilja vi icke alltid komma ihåg, att mamma har mycket annat att göra än att skriva till oss och dessutom inte alltid orkar skriva.”
Sådana brev underlättade säkert moderns arbetsbörda och gåvo henne kraft till nya ansträngningar. Något ansträngande var det också att hålla unga Teodor på en städad och snäll skolgosses smala, nyttiga och tråkiga väg. Den 14.12.79. berättar hans mor, att han fått ett riktigt tillfredsställande betyg, i flit och uppmärksamhet hade han haft en hel 10.
Den 27.3.80 skriver mormor till Hulda:
”Du frågar huru Teodor sköter sina studier. Jag vet inte vad jag ska svara därpå. I mitt tycke sköter han dem ganska lamt, men då vitsorden komma få vi se, hurudana hans framsteg varit. Strax efter påsken börjar skriftskolan för lyceisterna och fruntimmersskolans elever. Gud give, att kristendomens sanningar skulle bli en levande kraft inom honom!”
[Skriftskolan är undervisningen inför den kyrkliga konfirmationen, som brukade ses som början till vuxenlivet.]
Den 24.4.80 fruktar mormor att Teodor ”knallar åt sig någon hud till sommaren. [Så står det och UW har inte en aning om vad uttrycket betyder. {I nutida finlandssvenska hudar man när man underkänns i en tentamen.}] Då är det bäst att han stannar hemma och läser för Ivar.” Så gick det även. Denna omständighet jämte förberedelserna för Daniels resa bidrog till att hindra mormor att besöka Jämijärvi under sommaren.
Den 26.6.80 skriver hon att ”Teodor nu läser och skriver så flitigt, ty han ämnar komma till er i jakttiden.” Ett betecknande exempel på Teodors jaktiver och oförmåga att förstå moderns ekonomiska svårigheter är följande händelse. En av faderns kusiner Greta Talin (”Greta Talin, pappas kusin”) hade som arv åt ”August Heikels omyndiga barn” lämnat 200 mk. Teodor köpte för dem ett jaktgevär. På hösten gick han igenom förhöret.
Den 23.10 [1880] tycks mormor vara riktigt nöjd med sin yngsta telning. Som Teodors rumskamrat är nu en dotterson till häradsskrivare Kjellman, Woldemar Backman som mormor tycker mycket om. (Sedermera läkare i Nykarleby, titulärprofessor.) Dörren står öppen mellan hennes och gossarnas rum, när de läsa sina läxor. [Backman blev stadsläkare i Vasa, 1917 och då god vän med Joel Heikels son Gunnar. Hans hustru Elisabeth var också läkare och var den som skötte Victoria Heikel 1919 när hon insjuknade och dog av spanska sjukan i maj.]
En bra gosse var Teodor dock, om han också liknade ett istadigt föl, då det skall köras in. Varmhjärtad var han också. Hans mor skriver till Hulda:
”Teodor blir alltid så mystisk, då du skriver att Esther är skral. Teodor säger att Esther är det enda barn han någonsin har älskat.”
År 1884 avlade Teodor sin studentexamen. Så lämnar jag Teodor på en tid. Då jag nästa gång talar om honom kunna vi konstatera, att han har varit en planta, som det har varit mödan värt att ”plantera och vattna”, ty plantan blev god.
”Jakobstad Heiklarna” förblevo hennes nära vänner också efter faster Jeanettes död. I synnerhet tydde sig Thure till henne. Då han senare fick en god hustru, som dock saknade ”bokbildning”, tryggade sig även hon till mormor och kom ihåg henne med kärlek och tacksamhet till sin död. Thures dotter har berättat mig, att hennes mor ofta talade om ”faster Aurora” och omnämnt att, då hon som ung fru kom till sin mans något aristokratiska familj, kände hon sig ängslig och hjälplös. ”Faster Aurora” tog då hand om henne och gav henne goda råd, huru hon skulle förhålla sig till sin nya släkt och ordna sitt hem. Detta gjorde hon så lugnt och finkänsligt att den unga fruns ängslan försvann och hon vände sig allt framgent med förtroende till ”faster Aurora”.
Thures systrar besökte också mormor, då de kommo till Vasa för att träffa sina trosbröder och systrar. Särskilt fästad vid mormor var Henrik Heikels äldsta dotter, den kloka, varmhjärtade och sympatiska Anna, som varit grundare för Finlands största dövstumsskola i Jakobstad.
{Dövstumsskolans gårdar vid Rosenlund torde ha flyttats 1878 till Runebergsgatan.
Kabinettkort utgivet av Jakobstads Fotografi Atelier. C-JE Förstoring.}
{Interiörbild från en avslutningsfest 1932. Anna Heikels porträtt på väggen och miniatyrmodeller av de första husen.
Vykort utgivet av ”Elite P:SAARI J:STAD”. C-JE Förstoring.
Till minne av Dövstumskolan i Pedersöre-Jakobstad på Svenska yle.}
Något egentligt umgänge hade mormor inte i Vasa. I breven omnämnas nu och då medlemmar av familjen Ingman. Alfred Ingman var ju Ivars närmaste kamrat. Mormor omnämner också ibland att hon varit hos Joel på syförening för hednamissionen. Någon gammal prästänka träffade hon nu och då. Systern Fredrika Enebergs pratsamma dotter gift med lantmätar Barkar besökte även sin moster. Till mormors bekanta hörde också kapten Granholms familj.
En liten romantisk händelse kan även omnämnas från denna tid. En gammal pastor (namnet känner jag ej) som i sin ungdom varit förtjust i min mormor, besökte henne under Vasaperioden.
Men mormors egentliga omgivning utgjordes dock av familjekretsen och Joels familj. Till den hörde också på sätt och vis de hos henne boende skolgossarna. I troget minne har hon bevarats av den redan omnämnde Woldemar Backman. Särskilt fästad vid henne var också publicisten Sigurd Roos.
[S. Roos 1861–1918, tog examen i Vasa 1883 (troligen studentexamen), studerade juridik, blev författare och journalist. Huvudredaktör för Viborgs Nyheter från 1899. Vad dog han av 1918? Inbördeskriget? Spanska sjukan? Eller? Han skrev böcker bl.a. Nationalstrejken i Finland, 1906.]
Sedan Teodor blivit student [våren 1884] flyttade mormor från Vasa. Ett tungt men fruktbringande arbete hade hon där utfört. Ålderdomen började nalkas och krafterna avtogo. Morbror Ivar berättar, att hon en gång var så trött, då hon kom hem från torget, att hon svimmade på gatan. Främmande människor hade lett henne hem och burit hennes torgkorg.
Omväxling och uppmuntran i de dagliga mödorna hämtade sönernas brev. Alla dessa bära vittne om deras stora kärlek till modern och de flesta breven kunna förtälja att gossarna hade framgång i sitt arbete. Under ferierna vistades de hemma, då de icke voro hos syster Hulda i Jämijärvi. Där tillbringade också mormor en stor del av sina ferier. Fast ”ferier” är inte det rätta ordet. Arbete och möda väntade henne även där men också hjärtats lycka, ty förhållandet mellan mor och dotter var så intimt, att min mor ännu då hon var 70 år sade åt mig, att hon fortfarande i sina tankar samtalar med sin mor om allt, vad hon har på hjärtat, och att hennes mor ännu lättar hennes bördor. |