- När ni har hunnit längre i studierna får ni då mera sköta er själva och har kanske också på många sätt ett friare liv?
- Ja, på sätt och vis är de ju friare att bo ute i stan men å andra sidan har vi så pass mycket arbete och långa arbetsdagar. Särskilt sista året så vi är rätt bundna i alla fall.
- Fritiden blir det lite ont om?
- Jo, det är nog inte mycket.
- Ni har en hel hög med lektionsutkast framför er här på bordet. Har ni då att göra upp såna här dispositioner för varje lektion?
- Så gott som till varje lektion gör vi nog.
- Här har ni kolmila och tjärdal. Här rör det sig om bergolja, diagram och bilder. Men det här är ju väldigt mycket, är det här för en lektion?
- Nej, det är så att jag idag ska ha så kallad heldag, det innebär att vi ska hålla alla lektioner i en klass hela dagen. Dessutom en sammansatt klass så det är rätt mycket.
- Hur många lektioner är det?
- Det är fem lektioner.
.-Och här har ni dispositionerna till alla lektionerna?
- Jo, det är uppgjort.
- Aha, här har vi hembygdskunskapen, en plan över staden. Det har säkert varit mycket arbete med de här dispositionerna.
- Jo, det är nog en hel del att få ihop dem.
- Och alla måste ni visa för era lektorer?
- Ja, vi har så kallade mottagningarna på kvällarna där vi visar våra dispositioner för respektive ämneslektor. Och han som då går igenom dem och ändrar vid behov.
- Men blir det inte lindrigare sen när ni blir vana?
- Nåja, när man blir mer van så frångår man ju dispositionen. Det kan ju hända att man håller en hel lektion utan att alls se på dispositionen en enda gång. Men det är bra att göra upp dem för att när man sätter upp sin lektion sådär punkt för punkt så lär man sig samtidigt och tänker sig in hur man skall ta upp saker och ting på lektion.
- Så ni tycker att det är bara bra att man tvingas att tänka igenom det?
- Ja, man har nog stor nytta av det.
- Hur känns det förresten att studera i en stad som Nykarleby?
- Nåja, Nykarleby är ju en typisk småstad, så möjligheterna är i viss mån begränsade, t.ex. vad det gäller studiebesök, teater och konsertbesök. Men å andra sidan så finns det vissa fördelar också, t.ex. det är ju billigt att leva här och dessutom så får man studera rätt ostört.
Jaha, och det är ert sista år här i stan?
- Ja, jag hoppas det åtminstone.
- Ni blir dimitterade i vår?
- Om allt går väl så är det så.
- Till höst så är ni välbeställd folkskollärare nånstans i Svenskfinland?
- Nåja, man får hoppas det åtminstone, men det är ju ett visst läraröverskott nu så att i samband med centraliseringen och man indrar vissa minde skolor så de, men man får hoppas att nån tjänst är ledig i alla fall.
- Men nu börjar klockan närma sig nio och er heldag börjar. Känns det nervöst?
- Nåja, nog känns det lite förstås, men inte är det så farligt. |