Tragisk seglingsolycka.
I måndags på eftermiddagen spreds i staden ryktet om att tandläkare Brutus Wangel med fru sannolikt förolyckats under en segling från Jakobstad hit. Ryktet bekräftades sedermera.
May och Brutus Wangel på deras nionde bröllopsdag den 28 juli 1938 på Kåtaskär.
Elisabet Sund tillhandahöll, troligen ur Hedströms samlingar.
(Inf. 2023-04-24.)
Herrskapet Wangel, som voro stora seglarentusiaster, hade på lördagskvällen startat vid 20-tidcn från segelpaviljongen i Jakobstad för att med en Nordisk 22:a segla till sommarvillan på Kåtaskär. Emellertid anlände seglarna ej hit och på måndagsmorgonen började dr Wangels anhöriga på allvar ana oråd. Sjöbevakningen alarmerades och seglarkamrater både i Jakobstad och Nykarleby gåvo sig ut på efterspaningar. Jakobstadborna anträffade på måndagseftermiddagen dr Wangels båt sjunken ca 1 ½ km utanför Fäboda. Båtens mast stack upp ur vattnet.
På lördagskvällen rådde visserligen blåst, men knappast så kraftig, att den skulle ha varit farlig för en så erfaren seglare som dr Wangel. Sannolikare är att båten, som var rätt gammal, erhållit någon bräcka vid mastfästet eller längs kölen. En läcka av dylikt slag sänker, enligt de erfarenheter ortens mest kända seglare haft, en jakt med dylik tung köl på några minuter. Båtens fyndplats tyder även på att det olyckliga seglarparet sökt sig in mot närmaste land, men tyvärr ej hunnit så långt att katastrofen kunde undvikas. Sjöbevakningen har enligt förljudande för avsikt att upptaga båten. En undersökning av skrovet och seglens skotning torde kunna ge vissa upplysningar om huru olyckan tillgått.
[Inte den förolyckade Fay, men en stilig segelbåt vid Kåtaskär.
Vykort från ca 1905.]
*
Sedan olycksbåten numera upptagits, ställer man sig spörsmålet, huru kan olyckan tänkas ha försiggått? Vi ha i frågan intervjuat Ägirs kommodor Einar Hedström, som uttalar följande:
Då man från Mässkärs båk utanför Jakobstad kryssar upp till Hällgrunds båk vid inloppet till Nykarleby, en sträcka av omkring två svenska mil öppen sjö, aktar man sig att komma för nära fastlandskusten från Fäboda söderut, utanför vilken sträcker sig en räcka undervattensrev. Wangel har gjort sträckan otaliga gånger under alla tänkbara väderleksförhållanden.
Det ställe, där båten anträffades sjunken nära kusten, är givetvis platsen för katastrofens slutskede, men med all sannolikhet ingalunda den plats, där själva olyckan först inträffade. Det var längre ute. W. hade då antagligen kryssat omkring halva sträckan till Hällgrund och låg för styrbordshalsar inåt land med kurs något över Pörkenäs. Det som då hände, tvang honom att styra direkt mot land, oberoende av alla strandförhållanden, — det gällde med andra ord livet.
[En segelbåt utanför Kåtaskär. Huruvida det är Fay (fe) är obekant. Men Lars Markkula kunde ge besked om att det är en Nordisk 22:a, så sannolikheten är stor. Förstoring.
Elisabet Sund tillhandahöll.
(Inf. 2023-04-24.)
Men vad hade hänt? W. var en erkänt skicklig seglare med ett helt livs seglarerfarenhet bakom sig, och det föreföll att börja med mindre troligt, att han ej på ett eller annat sätt kunnat klara en t. o. m. mycket hård vind. Snarare var man benägen att tro, att något alldeles särskilt inträffat, som varit omöjligt att förutse, som t. ex. att masten hade bråkat upp en läcka vid mastfoten, liksom då vid stormkappseglingen i Vasa 1920 bankdir. Kurténs 55 kvms Denise på nämnda sätt vattenfylldes o. sjönk inom några minuter. Fay var redan till åren kommen, den var byggd 1919.
Ingen dylik läcka har emellertid konstaterats på det bärgade skrovet. Det återstår sålunda ingen annan förklaring än att den tämligen veka kappseglaren, som gick med orevade segel, ej kunnat motstå det ökade vindtrycket, utan fått läsidan under vatten och sittrummet så pass vattenfyllt, att enda tänkbara räddning var att falla av och styra rakt mot land, varunder den av inombordsvattnet svårmanövrerade och ännu vekare båten fick in allt mera vatten och slutligen vattenfylldes och sjönk. Då den anträffades, låg den också med förstäven mot land.
S S Ägirs segeldag,
med bl. a. tävlan om Gräsöns vandringspokal för allmogebåtar, vilken skulle hållas söndagen d. 13 juli, uppskjutes tillsvidare av anledning, som ej torde behöva förklaring.
|