I ett av sina första brev från Nykarleby till Jenny Kyrklund anmärker Hagfors helt kort: ”Här är torftigt med fruntimmer.” En del av ungdomen hörde till de religiösa och ville inte ”vara med”, en del skolades på annan ort. Av kavaljerer fanns inte heller så många: Gånge och ”herrn på Kuddnäs” — en av dem anförde alltid fransäsen — bankdirektörerna, Mikael Lybeck och Hagfors. Men redan en månad senare kunde Hagfors berätta om en ”baluns” på Gästis med supé, där han haft hjärtligt roligt, fastän musiken bestod endast av en dragharmonika. Hans omdöme om Nykarlebydamerna var nu mera positivt. De var inte övermåttan vackra, men de flesta var naturliga och glada. Nu nämnde han för första gången en fröken Betty Carlsson, som har en ”förunderligt lång och vacker hårfläta”. Hon var lärarinna i matematik och naturkunnighet i Nykarleby fruntimmersskola. Hon kom från ett förmöget hem i Pargas, fadern, lanthushållaren K. W. Carlsson, ägde Parsby frälsehemman och ett kalkbruk. Om man betänker att kvinnobildningen tog sin början först på 1870- och 1880-talen, inser man att fadern gett sin dotter en sällsynt gedigen uppfostran. Hon hade genomgått Åbo fruntimmersskola fullständigt och Ekenäs seminarium. Till dessa ”utvalda” som sändes till seminariet, hörde på den tiden endast de mycket begåvade, kvinnor med verkligt behov av kunskaper. Betty Carlsson hade bara berömliga vitsord på sitt betyg, utom i sång och musik. Hagfors medgav själv att hon hade ett skarpare förstånd och ett bättre minne än han. ”Mycket, mycket intelligent”, säger han om henne.
Betty Carlsson
K. J. Hagfors' första hustru
|
Men han tvekade. Det som skrämde honom var hennes ålder; hon var gammal, ansåg han, d. v. s. hon var lika gammal som han, 35 år. För gammal? Han älskade barn. Vid tanken på ett barnlöst äktenskap ryste han. Han ville leva upp i en ny generation.
Den väsentligaste orsaken låg väl i honom själv, i hans själviska natur, förstärkt av många års ungkarlsegoism. Han var fängslad av henne, men han kände inte den kärlekens blindhet och frihet från egoism som var nödvändig för ett äktenskap. Han insåg det själv och talade med sina vänner öppet därom. Ståhl svarade på ett av hans brev:
Du nämner i ditt senaste bref om natur, färdiga åsikter och vanor. Det är ju naturligt att man i början af ett äktenskap måste kompromissa och billigheten fordrar att det sker å ömse sidor . . . Men om också ett dylikt kompromissande skulle vara något påkostande, måste man betänka, hvad alt man vinner. Känslan af att hafva någon, som man står så nära . . . kan i mitt tycke icke nog högt uppskattas och är värd uppoffringar. Känslan af att vara ensam är bra tröstlös . . .
Heikel skrev:
Har man ej gjort ett alldeles oförnuftigt val, tror jag att man måste blifva åtminstone relativt lycklig, bara man bjuder riktigt till. Om man förlorar frihet i ställning och fantasi, vinner man större fasthet i hela sin åskådning af lifvet. Man slipper den pinande tomheten, måste frigöra sig från en god del af sin egoism. Och detta är ju en plikt och en lockelse. Alltså försök att taga lyckan fången . . .
År 1894 inbjöd Hagfors Betty Carlsson som sin kransbinderska till magister- och doktorspromotionen den 31 maj. Hon var lycklig, och hon var betagen av all glans och ståt.
Men först år 1896 kort före lysningen den 19 juni sände Hagfors och Betty sitt förlovningskort till vännerna. En av dem lyckönskade Hagfors så här:
Med kännedom om dina pretentioner vis a vis en ledsagerska genom lifvet, antar jag att din tillkommande måste vara ett ”fenomen” på vår jord . . . Då du räknade upp alla dina fordringar på din blifvande fru i somras, antog jag för gifvet att ett så fullkomligt väsen aldrig skulle kunna uppletas å vår syndiga planet . . . Antog att du skulle vanka igenom lifvet ensam med dina stora fordringar.
I sina dagböcker har Hagfors före förlovningen som sin önskan antecknat att Betty skulle genomgå en kurs i matlagning. ”Hon måste — här börjar fordringarna — kunna laga en omelett och en kalvstek, koka en soppa och en risgrysngröt d. v. s. mina älsklingsrätter.” Han frågade sig för sista gången: Skulle hon kunna fylla de fordringar han ställde på henne? Men han var inte heller så säker på att han skulle bli en bra man för henne. Han ställde en motfråga: Skulle han kunna fylla de fordringar hon hade rätt att ställa på honom?
Till Heikel skrev han före eklateringen den 2 april:
Ett oförklarligt inre tvång har nödgat mig att handla såsom jag gjort. Jag ångrar mig icke, men känner mig stundom vemodig. Under långa år har jag tyckt mig öfver lexika och afhandlingar se ett segerpris för ansträngningen, ett segerpris i kvinlig gestalt. Hon skulle komma som en stormvind; jag skulle känna en bäfvande fröjd och veta: nu eller aldrig. Men intet af allt detta har inträffat. Mitt hjärta klappar med lugna slag och jag sofver om nätterna. Hon är i Tammerfors och jag här, men då jag ser henne i andanom, känner jag blott en stilla fröjd. Naturligtvis har jag sagt henne allt, och hon vågar dock. — Hon känner sig så lycklig. Hon är ju gammal, men dock ett barn. Hon har ett så klart hufvud, i synnerhet i matematik och grammatik, men hennes känslolif är så underligt beslöjadt, såsom väfdt af drömmar. Då hon är sorgsen är hon blek och utan uttryck; då hon är glad, har hon rosig hy, är vinnande och varm. Hon har en beslöjad, något tjock röst, böljande mörkt hår, fylliga lemmar och mjuka linjer. Det hvilar nog mycket poesi öfver hennes väsende, om hon icke drar sig inom sitt skal . . . Ja, Gud gifve lycka! Jag känner mig maktlös och svag att skapa den. Jag fruktar ej att bli olycklig. Hon är så snäll. Men jag fruktar ljumheten. Det kan finnas mera poesi t. o. m. i olyckan.
Ett tecken på giftermål för nyhetshungriga småstadsbor var en notis i Österbottniska Posten vårvintern 1896, att Hagfors hade köpt den Essenska gården vid Rådhusboulevarden, som gatan då så storståtligt hette. (Nu Östra Esplanadgatan 13 a, men huset brann ned våren 1971.) Gården var rätt stor med uthus, stall, foderlada, vagnsskjul och vedbod. Hagfors lade ned mycket pengar på reparationer. Herrum, sal, matsal och sängkammare låg alla i en lång fil med västersol och utsikt mot Boulevardens björkallé. Man såg också den del av torget där fiskarna bjöd ut sin fisk åt Nykarlebyfruarna. Gårdssidan med gästrum, tambur och kök hade morgonsol. Hagfors lät bygga en glasveranda, där det redan tidigt om våren var varmt och skönt att sitta, att äta frukost och se huru allt i trädgården rörde på sig. Trädgården planerade Hagfors och Betty tillsammans. De planterade äppelträd och rosenbuskar och anlade rabatter och snart blommade många slags blommor, lövkojor, georginer, astrar, lejongap . . . Gångar drogs mellan granarna, tallarna och de vitstammiga björkarna. Starar och rödstjärtar trivdes och byggde bo i holkarna. Hit flyttade Hagfors och Betty efter sin bröllopsresa till Italien och de var ett soligt, ståtligt par, då de promenerade i Nykarleby parker och esplanader.
En gång år 1924, året efter Bettys död, framförde två hospitanter vid en seminariefest Gounods Ave Maria. Märta Segerstråle sjöng och Ingegerd Kjellberg ackompanjerade. Båda var mycket musikaliska. Hagfors blev så rörd att han grät. Han hade hört den sången i en liten by i Italien, ”och då var jag lycklig”, sade han till dem.
Som för en äkta Nykarlebybo blev småningom också för Hagfors skärgård och skärgårdsliv ett drömt ideal. Till Heikel skrev han år 1904:
I dag har jag köpt en liten bit af vår fosterjord ute på Aspskär, därifrån man har en härlig utsikt mot havet i väster och nordväst, där solen går ned bortom Tornskär med sitt sjömärke. Där finns en djup, lugn vik med en ostremmare i mynningen, en sandig strand med ung gran, skog, och där i granskogen skall jag lyssna till den bekanta susningen, medan min båt rycker i sina förtöjningar . . .
[Anspelar Hagfors på ”Lyss till den granens susning vid vars rot ditt bo är fästat”?
Motto för Kalevala.]
Att Hagfors nu såg på Nykarleby med rätt så nya ögon, berodde mest på Betty. I hemmet ordnade Betty allt så, att mannen skulle ha det bra. Hon kunde stå vid fönstret och passa på när han skulle komma hem, för att maten skulle ha den rätta temperaturen. Också i hans arbete deltog hon och var honom en god rådgivare. ”Jag skulle stått mig slätt, om ej Herren hade gifvit mig 'ena hjälp' i Betty”, yttrade han en gång året 1898, då han gav ut sin andra upplaga av Folkskolans språklära, där han måste ta hänsyn till två ortografier och många slags stilar. Hon läste igenom varje krönika som han skrev och kritiserade den, berättar Lisi Granlund, en ung flicka som många år hade ett hem hos Hagfors och Betty. Ett vackrare eftermäle kan en man väl inte ge sin hustru än de ord som Hagfors skrev till Heikel efter Bettys död: ”Hon har varit så varm och så trogen och funnit sin lycka i att tjäna, tjäna den hon älskat.”
Men varje äktenskap har sina skuggsidor. Redan ett par år efter giftermålet skrev Hagfors till Heikel: ”Men nog är det ändock som om lifvet förlorade sin glans, sedan man får umgås med tanken att ej få lefva upp i en ny generation.” Barnlösheten var inte en besvikelse som Hagfors övervann, smärtan fanns alltid kvar. Fyrtio år senare skrev han till Huldén: ”Det måtte ändock vara underbart att ha två pojkar och se, huru fädernas och mödernas arv går igen i en ny släktled.” Seminaristerna som främst såg det kärva draget hos Hagfors, anade inte att det fanns en mycket sårbar punkt i hans inre och hade därför bara ett skeptiskt småleende till övers för de tårar som de upptäckte i hans ögon, då man i klassen läste ord som:
”Du skulle ha blivit en ädel man, ditt fosterlands hopp och ära . . .” Hagfors älskade barn. På gatan stannade han alltid och pratade och skämtade med dem. Och barnen tyckte om honom. Farbror Hagfors, det är min barndoms älskade ”Fabbo Kalle”, säger Birgit Damstén, Nykarlebyflicka och dotter till direktören i Wasa bank. Han och Hagfors var umgängesvänner och Birgit och ”Hagforsas Lisi” lekte ofta tillsammans. Lilla ”Jibbun” i Vasa (son till Hanna Söderström) brukade säga: ”Jag har så många kära, men Tant Betty och Farbror Kalle är nog mina allra käraste kära.” Hagfors' porträtt hängde över hans säng och Jibbun presenterade fotot för alla: ”min bästa vän”.
För de många systerbarnen och deras barn, var Hagfors ”allas Er morbror”. Han intresserade sig för dem, sände dem gåvor, skrev brev och gav lån om de behövde pengar för sina studier.
Redan 1899 föreslog doktor Achrén, att Hagfors och Betty skulle ta ett fosterbarn. Hagfors har aldrig själv yttrat sig i den frågan. ”Hagforsas Lisi” var egentligen fosterdotter till Hanna Wenman, telefoncentralens föreståndarinna, en god vän till Betty. Lisi Granlund kom redan som tvååring år 1905 till Hanna Wenman, men mycket snart kände hon sig lika hemmastadd hos ”Fabbo Kalle” och ”Tambetta” (Tant Betty) som hos fostermodern, ibland bodde hon i det ena hemmet, ibland i det andra. År 1920 då Hanna Wenman dog, flyttade hon helt över till Hagfors. Hon var då 17 år gammal. Hon var en intelligent och levnadsglad flicka, säger Hagfors. Hon blev student våren 1921 och hospiterade ett år vid Nykarleby seminarium. Ett år senare fick hon tjänst som folkskollärarinna i Pensala, där hon 1929 gifte sig med bonden Joel Byman. Hon brevväxlade med Hagfors ända till hans död. Hon berättade för honom om ”Enhärjarna”, sina små vilda präktiga pojkar, hon gladde sig över när han kom och hälsade på, så att hon ett par timmar fick rå om honom. Hon öppnade sitt hjärta för honom på vid gavel och talade om alla sina bekymmer. Hon såg tydligt alla hans fel, hans egoism, sparsamhet, hans härsklystnad och hans häftighet han kunde som ett barn stå och stampa med fötterna i golvet och skrika, när han inte fick det så som han ville. Men hon var tillräckligt självständig för att kunna hävda sig gentemot honom och hon blev inte heller blind för allt det goda hos honom. Hon skrev alltid kärleksfullt till honom, för henne förblev han inkarnationen av allt manligt, redbart, starkt och karaktärsfast. Hon säger att han var en människa ”med delad håg”, ibland en tyrann, men som allt Nedervetilfolk också en ”solskensmänniska”.
Det finns ett foto från de första lyckliga åren i Nykarleby, från idyllen vid Rådhusboulevarden, taget den 7 juni 1901. Ett brev från Hagfors till Heikel ett par veckor senare, den 23 juli, är liksom text till fotot och samtidigt en karakteristik både av Hagfors och Betty och ett varsel att de tu ändå var för olika för att bli ett:
Betty älskar inte hafvet och icke flacklandet. Hon skulle önska en villa vid en lugn vik med värmande sol och fruktträdgård, där äppelträden skulle snöa midsommartiden och stora frukter rodna om hösten. Allt det där vore visst bra, men jag ville dessutom ha utsikt mot öppna hafvet med fräsande vågor och röda kobbar, mellan hvilka många ångbåtar dagligen skulle gå . . .
På fotot böjer Betty sig över en rosenbuske, han kommer på gången, bredaxlad, stark och energisk. Hon var blyg och saktmodig, inåtvänd, utan självförtroende, han utåtriktad och självsäker. För sent skulle han inse att hans koleriska temperament varit för svårt för henne att uthärda. ”Hon var visserligen glad att min hand var stadig, men kanske väl fast ibland”, skriver han till Heikel, och Lisi Byman säger att Betty beundrade Hagfors, men att hon också var rädd för honom. År 1916 talade Hagfors för första gången med doktor Boucht om Bettys nerver. Och Lisi Byman som var 14 år gammal, då Tambetty blev sjuk — det var år 1917 — säger: sen var hon alltid sorgsen. Betty kom från en nervöst belastad släkt, men hon talade inte om det för Hagfors då de gifte sig. Och Hagfors säger, att han många år levde tillsammans med en sinnessjuk människa utan att veta och förstå det. Hagfors själv hade en jättes kropp, men dåliga nerver. Dessutom led han av svår reumatism; Nykarlebyborna såg honom ofta långsamt vandra den långa vägen till seminariet stödd på två kryckor. Varje sommar reste han till Nådendal — ibland också till någon annan kurort — för att bada och för att samla krafter för det nya arbetsåret. Betty tyckte inte om att resa, och hon stannade ensam i den stora direktorsbostaden, ensam i sju stora rum. Men just på sommaren brukade Bettys depression bryta ut, och då kände hon sig så hjälplös att hon längtade efter döden. Hagfors och hon talade ofta om döden, och hon bad honom ta bort rakdonen från spegeln, emedan de frestade så. Men han kunde inte tro att hon menade allvar, emedan hon var rädd för allt som gjorde henne kroppsligt ont. Det sista året hörde till deras allra bästa. ”Här råder nu hälsa; friskhet och vid seminariet stor arbetsglädje”, skrev Hagfors till Heikel den 15 mars. Men i maj började den vanliga sommarförstämningen för Betty. Han ville föra henne till sjukhuset i Nykarleby eller till Jakobstad, men hon sade att hon inte orkade med att igen sex månader vara sjuk, om hon också sedan blev frisk. Hon kände sig ängslig inför seminariets 50-årsfest, han var också trött och nervös av allt extra arbete, särskilt av arbetet på seminariets historik. Kort före festen, den 14 maj på morgonen, då Hagfors redan börjat lektionerna i övningsskolan, sände Betty tjänsteflickan till staden och gick upp på vinden ”där det fanns så starka klädstreck och så fasta bjälkar . . .” Och där dog hon. Hon dog emedan det fanns ”en gnagande svartalf” i hennes själ, säger Hagfors.
En månad efter hustruns självmord sände Hagfors ett brev till Emma Irene Åström:
Muntligt skulle jag ej kunnat tala om vad som försiggått, ty jag är nog alldeles uppriven. Men det går bra att skriva, ja, är t. o. m. en stilla vemodig glädje . . . Man vet nämligen först efteråt, huru nära man stått varandra.
Jag har ju egentligen ej känt sorgen förut. Pappa dog efter långvarigt hjärtlidande, då jag stod mitt i ungdomens jäsningstid och mamma vid 89 års ålder. Svårt var det nog. Men jag kunde då ännu säga: det är världens gång. — Nu är det nog mycket, mycket annorlunda. Och jag vet inte egentligen, om det är sorg: jag ville bara gå efter, efter, efter . . .
En ny period i hans liv började, en period av stor ensamhet.
I januari 1926 ingick Hagfors sitt andra äktenskap. Han härdade inte längre ut ensam i sin stora direktorsvåning. Något år efter Bettys död började vännerna bjuda honom ”att se på flickor”, och många intresserade sig för honom. ”Det är tydligen ont om män, när man spekulerar t. o. m. i min ålder”, skrev Hagfors till sin syster Sofia.
Han lärde känna sin nya fru under en av sina Nådendalsejourer sommaren 1924. Hon hade ett frappant utseende, en stilig figur som kunde bära upp också en dyrbar festdräkt, praktfullt hår och ett vackert ansikte med fräsch färg, hon liknade ”den mogna sommaren med dess friskhet och överflöd”. Visserligen var hon för gammal att bli mor och skänka honom en son, men för övrigt passade hennes ålder honom, d. v. s. hon var tjugu år yngre än han. Hon ”verkade herrskap”. Hennes namn, Johanna Olivia Bergh, stod i ”Sukukirja” (Släktboken). Hon hörde till en gammal präst- och skollärarsläkt med anor från 1680. Den mest kända, farfadern Jul. Em. Bergh, teologie doktor, pietistledare, dog som prost i Limingo. Fadern var lärare, hon själv småskollärarinna. Från hemmet i Uleåborg reste hon en dag till Helsingfors för att personligen ansöka om en tjänst. Vanligtvis fick de unga lärarna vänta 10—15 år innan de blev fast anställda. Som genom ett under anställdes hon genast som ordinariter, men hon trivdes inte. Kvällarna var ändlösa, pengarna räckte bara till en konsert eller bio. Hon är tydligen inte någon drivande arbetsmänniska, i synnerhet om man betraktar henne från vår arbetsamma släkts synpunkt”, betygsatte Hagfors henne för syster Sofia. Men hon var glad och vital och ville gärna gifta sig.
Hanna Bergh
K. J. Hagfors andra hustru
|
Hanna Bergh och K. J. Hagfors började korrespondera, besökte varandra och förälskade sig i varandra, ändå behövde de ett och ett halvt år för att dryfta alla ”punkter”. Det var han som noggrant vägde och mätte henne till kropp och själ, innan han ville binda sig. En ömtålig punkt var finskhetsfrågan. ”Du blev, min vän, i somras så fasligt allvarsam då du hörde det 'fruktansvärda', att jag var finsk lärarinna. Jag förstod strax, att mina aktier föll . . . ” Varför skulle klyftan göras så stor mellan svenskt och finskt, frågade hon honom. Hon hade gått i finsk skola, men visade inga tecken på fanatism. Tvärtom. Hon röstade med Svenska folkpartiet, gick på Svenska teatern och läste Hufvudstadsbladet. Varför skulle hon inte göra det? Hennes modersmål var svenska. Varför neka sig en konstnjutning som Pauline Brunius och Gösta Ekman? Henne kvittade det lika, om han läste ”en negertidning eller en röd tidning”.
Frejdigt bemötte hon honom också i några andra punkter.
Om hon var snäll? — Ja! Vännerna tyckte det.
Om hon hade god hälsa? — Ja då! Gott blod 85 % och varmt blod 100 %! Hon var inte heller en brädbit — långtifrån.
Kunnig i matlagning? ”Tja!? Tyvärr kan man ej vara allt. Du fordrar fullkomlighet av mig, bästa du! Eller rättare sagt, om du söker fullkomlighet, kanske kan du finna den på annat håll, inte här, men knappast där häller, ty alla äro vi människor, du med!”
I andra brev går hon mera bröstgänges [bryskt, rakt på sak] till väga. Männen var så förskräckligt kloka och förståndiga och försiktiga, men de glömde att det fanns något som var viktigare än allt annat, kärleken, den som omtalas i kärlekens härliga höga visa, den som fördrager allt. Hon hoppades också att det inte fordrades mera mod av honom än av henne att våga.
Då han hösten 1925 sände henne förlovningsringen, svarade hon med att berätta, huru en bekant gratulerade en brud. Han sa: ”Vänta ej att han skall göra dig lycklig, utan gör du honom lycklig . . . kanske skulle vi också ha nytta av de orden . . . Du skall vara så kär som en skolpojke i sin flicka.”
Vigseln ägde rum den 12 januari 1926 i Helsingfors, den 13 skedde avfärden och den 14 började deras nya liv i Nykarleby. Tre månader senare skriver Hagfors till J. J. Huldén: ”Ljuvligt har det varit att åter ha en fru, som skapat ett hem av de stora rummen.” Och ett år senare i ett brev till Mimmi Bergh, Hannas faster: ”Annars är jag mycket lycklig nu, då jag åter har min hälsa och mitt härliga arbete. Och så har jag Hanna. Inom några dagar komma stararna och våren. Så god är Gud, att han låter allt omskifta i mörker och ljus, vilket skapar livets skönhet.”
[Inf. 2008-06-16.]
|