Tändstickan
Tändstickan låg för första gången i sin nya ask på fabrikens bord och funderade på det som dittills hade hänt under dess korta liv. Den kunde ännu dunkelt påminna sig hur den stora aspen hade vuxit vid älvstranden, hur den hade blivit huggen, sågad och slutligen hyvlad till många tusen små spjälor, av vilka tändstickan var en. Därefter hade den blivit sorterad i högar och rader med sina kamrater, doppad i avskyvärda smältpannor, upplagd att torka, åter sorterad och slutligen inlagd i asken. Det här var verkligen inga underbara öden eller stora hjältedåd. Men tändstickan hade fått en brinnande lust att uträtta något i världen. Dess kropp var gjord av den rädda aspen, som alltid darrar, därför att den är rädd för att den svaga aftonvinden kunde växa till en storm och rycka upp den med rötterna. Men så var i stället stickans huvud doppat i sådana ämnen, som gör att man blir ärelysten och vill lysa för världen, och därför uppstod liksom en kamp mellan kroppen och huvudet. När det eldfängda huvudet, i tysthet sprakande, ropade: — Rusa nu fram och uträtta något! hade den försiktiga kroppen alltid en invändning till hands och viskade: — Nej, vänta litet till, fråga dig för, om tiden är inne!
Medan nu stickan låg med sina kamrater i lådan, blev den varm om huvudet och kände en besynnerlig lust att fatta eld. Men aspträdet i dess inre höll emot, och stickan frågade plånet på asken: — Månne tiden nu är inne? Plånet svarade: — Jag märker nog att du är en oerfaren gulnäbb, som genast är färdig att rusa iväg. Ge dig till tåls och gör inga dumheter. Du kan ändå inte uträtta något utan mig, för du är en säkerhetständsticka. Tror du kanske att jag skulle tillåta dig att bränna upp fabriken, som är vår födelsebygd, och den unga flickan, som har uppfostrat oss?
Stickan gav sig till tåls i sin ask och blev tillsammans med miljoner kamrater lagrad i ett stort magasin. Medan den låg där, gjorde den farliga ärelystnaden igen en hälsning i det eldfängda huvudet, men hejdades av den darrande aspen. — Är det dags nu, frågade stickan. Plånet svarade: — Jag kan inte se något, här är så mörkt, men försök ha litet tålamod! Tror du att jag skulle låta dig bränna upp magasinet och hela den stora staden?
Stickan fördes ombord på ett fartyg för att sändas till andra trakter. Det var en mörk natt. Stormen ven i tackel och tåg och fartyget brottades med vågorna långt ute på öppna havet. — Är det dags nu, frågade stickan igen. Det var nämligen mycket frestande att föreställa sig hur det skulle vara att lysa upp ett mörkt och stormande hav. Plånet svarade: Vänta litet! Jag vill ta reda på om stormen fått någon befallning att låta skeppet gå under.
Stormen svarade att den inte hade fått någon sådan befallning. — Litet mera tålamod viskade plånet. Fartyget kom lyckligt fram till sin bestämmelseort, stickan fördes i land och låg snart i en butik, där den såldes tillsammans med de andra stickorna i asken. En fattig flicka köpte asken, förde den hem och satte sig vid spisen för att borsta lin. Stickan såg de sköna, mjuka linknippena, kände igen de onda tankarna komma och frågade: — Nu är väl tiden inne? — Vänta, svarade plånet, — jag vill fråga elden i spisen, om den har fått befallning att bränna upp stugan. Elden svarade att den inte kunde göra något. Den hade fått befallning att hålla sig stilla och se till att grytan kokade. — Ge dig till tåls, sade plånet till tändstickan.
Flickan gick andra dagen ut med folket på gården för att bärga hö. Om natten sov hon med sin mor i det torra doftande höet i ladan. Eftersom hon tidigt följande morgon skulle göra upp eld för slåtterfolket, hade hon tagit tändsticksasken med i sitt matknyte. Stickan kände doften av höet och sade till plånet: — Kära du, låt mig nu stryka mitt huvud mot din sida. Det skulle vara så skönt att få sätta eld på höet! Plånet svarade: — Jag vill fråga regnet, som nu börjar smattra mot ladans tak. Regnet svarade: — Rör mig inte, om ditt liv är dig kärt, för jag har fått befallning att skydda ladan. — Tålamod, tålamod, sade plånet till tändstickan.
Andra dagen kom flickans bror som var sjöman och sade: — Farväl, mor! Jag måste nu resa till Björneborg, och sedan bär det av på långresa, först till Vasa och sedan till Amerika. Har ni en tändsticka att låna mig? Flickan gav honom tändsticksasken, sjömannen gick och kom till ett ställe, där järnvägen sprängdes genom berget. Där fick han nattkvarter hos bergsprängarna och låg med huvudet på ett fat fyllt med krut. — Nu, frågade stickan och kunde knappt avhålla sig från att rusa med huvudet mot plånet. Men plånet grälade på stickan och sade: — Skäms, brushuvud! Ser du inte att ett litet barn sover på andra sidan om fatet?
Sjömannen gick nästa morgon vidare, kom till staden Björneborg och gick där ombord på ångfartyget Österbotten, som skulle till Vasa. Andra dagen kastade fartyget loss. Det var vid middagstid, klart solsken och frisk vind. Ombord fanns det mycket folk och full last. Nu sade plånet till stickan: — Lever du? Stickan svarade: — Jag väntar på det rätta ögonblicket. Jag har aldrig tidigare varit så beredd att uträtta något som jag är just nu. — Då vill jag anförtro dig en hemlighet, viskade plånet. — Jag hörde vågorna fråga vinden, om den hade fått någon befallning, men vinden svarade nej.
Därefter hörde jag vinden rusa ner till elden under ångpannan och fråga de brinnande kolet, om de hade fått någon befallning, och kolen svarade nej. Och åter hörde jag kolen fråga järnplåtarna i fartygets sida om de hade fått någon befallning, och järnplåtarna svarade nej som alla de övriga. Då samtalade kolen med varandra och sade: — Inget av de fyra elementen har fått någon befalltning och ändå måste det ske. Vem skall göra det?
— Jag — sade stickan.
— Det är inte möjligt, sade plånet, -för du är bara elementens lilla springpojke.
Stickan hade lust att fråga plånet om det inte var så att David en gång slog Goljat, men den teg, den hade nu lärt, sig att vänta.
Den unga sjömannen stod vårdslöst lutad mot några pappersbalar på mellandäck. Han var lättsinnig och sorglös, som de flesta vid hans ålder. Tiden blev lång för honom och han tog fram en cigarrett och asken med tändstickorna.
— Nu eller aldrig! sade stickan till plånet.
— O, nej, sade plånet, — inte än, inte än! Vad har det vackra fartyget, den dyrbara lasten och de många oskyldiga människorna gjort dig? Vill du ställa dem mellan elden och havet? Inte än, inte än!
Men stickan ville inte lyssna mer. I samma stund tog hon eld mot plånet. En klar låga flammade upp, men ingen märkte den i det ännu klarare solskenet. Sjömannen tände cigarretten och kastade sedan den brinnande tändstickan slarvigt ifrån sig. Nu hade alla elementen fått den hemlighetsfulla befallning som de så länge hade väntat på. Vinden förde stickan mot pappersbalen som hade torkat i solen, stickan klängde sig fast och balen fattade eld. Vattnet, som ju borde ha släckt elden, vägrade att göra sitt i pumparna, järnet, som inte kunde brinna, blev glödande hett, och vinden gav än mera fart åt elden. På en kort tid var det vackra fartyget förlorat, av passagerarna och besättningsmännen hade några drabbats av elden och andra drunknat i havet. Några lyckliga blev räddade.
Inte långt ifrån det brinnande vraket flöt den yttersta ändan av en brunnen tändsticka och bredvid det vattendränkta plånet av något som en gång hade varit en tändsticksask.— Olycksaliga sticka, sade plånet, — vad har du gjort? Det hade varit bättre om du aldrig hade blivit skuren ur aspens hjärta.
Den lilla brända stumpen av stickan höjde sin sotiga spets ur vattnet och svarade:
— Sade jag inte att jag skulle uträtta något, när min tid kommer. Nu är jag berömd, jag har förstört ett stort fartyg, hela landet talar om mig och ingen tändsticka är så märklig som jag. Men var inte orolig för mig. Jag är nöjd med min bravad. Jag vill nu flyta i land och låta doppa om mig. Följ med! Vi skall uträtta flera märkvärdigheter. Jag skall bli en välgörenhetständsticka. Jag skall mitt i den kallaste vintern antända en stor skog för att värma de fattiga. Du skall få se att jag kommer att göra många människor lyckliga.
En stor vitskäggig våg, som reste sig bakom stickan, hörde stickans prat. — Du usla spillra av ett stort träd, sade vågen. — Vad kunde du uträtta annat än lyda befallningar, som du inte visste något om. Se de väldiga elementen, av vilka du är endast ett lösryckt stoftkorn, kan inte annat än vänta och lyda. Försvinn med ditt löjliga högmod och dina dåraktiga framtidsplaner i det okända djupet!
Och vågen rullade fram som ett berg av snö och begravde under sig den sotiga stickan med det av vattnet upplösta plånet. Sök den ärelystna långt nere på havets botten. Där förmultnar hon, namnlös och obegråten.
|