
Senaste tisdag den 3 april avsomnade härstädes förre seminariedirektorn Erik Gustaf Hedström i en ålder av det närmaste 71 år. Dödsbudet kommer ej oväntat, ty den avlidne har en längre tid varit bruten till hälsan och sedan mitten av december månad bunden vid sjukbädden. Hans bortgång väcker dock känslor av vemod, ty han har varit uppburen som en av de få gamla, vilka haft betydelse för orten.
Gustaf Hedström var född den 11 maj år 1852 och egnade sig efter att vid 16 års ålder ha vunnit den gyllene lyran åt naturvetenskapliga studier. Efter avlagd filosofiekandidatexamen verkade han en kortare tid som lärare vid svenska fruntimmersskolan i H:fors samt grundade år 1874 i Nykarleby en privat fruntimmersskola, vars föreståndare han en lång följd av år var. Emellertid företog han år 1875 en studieresa till Tyskland, där han genomgick en gymnastiklärarkurs vid Grossherzogliche Turnlehrerbildungsanstalt i Karlsruhe. Han blev en av föregångsmännen för gymnastiken i landet och var en bland grundarna av den första frivilliga gymnastikföreningen i Finland, Helsingfors’ Gymnastikklubb, till vars hedersledamot han också sedermera blivit kallad.
Redan år 1876 utnämndes Hedström till lektor i gymnastik, hälsolära och naturkunnighet vid Nykarleby seminarium, där han tidtals också undervisat i slöjd, teckning och kemi. Och vid detta läroverk har han sedan utfört sitt livsarbete. Direktor för seminariet blev han år 1905 och kvarstod på den posten till år 1911, då han avgick med pension. Men även därefter har han tjänstgjort vid seminariet som vikarie i olika ämnen, så att han med utgången av senaste läsår avslutade sitt 46:te arbetsår vid samma läroverk.
För sin praktiska blick och sina pedagogiska insikter har Hedström varit inkallad i flere kommittéer för behandling av skolfrågor: år 1884 i kommittén för uppgörande av program för handarbetsundervisningen i folkskolor, år 1892 i kommittén för revision av seminarieförfattningen och år 1894 i den s. k. lärobokskommittén. Han har utgivit „Lärobok i linjalritning för folkskolan” och „Folkskolans naturlära”. Den senare har utkommit i flere upplagor och måste anses som en ypperlig lärobok genom enkelhet, klarhet och ett välvalt material.
För det kommunala livet visade direktor Hedström stort intresse och har i hemstaden fått mottaga talrika förtroendeuppdrag. Så har han en lång följd av år varit medlem av stadsfullmäktige och deras viceordförande, drätselkammarens ordförande, medlem av hälsovårdsnämnden, kyrkorådet och kyrkofullmäktige. Han var en av Nykarleby Sparbanks stiftare och dess direktör i många år. Han har tillhört styrelsen för Wasa banks och Unionbankens kontor i Nykarleby och under lång tid varit direktör för Nykarleby telefonbolag. Därjämte var han i tiden medlem i byggnadskommittén för Nykarleby järnväg och dess sekreterare samt en tid dess verkställande direktör.
I yngre år var han en ivrig seglare och under 18 år kommodor för segelsällskapet Ägir, bland vars stiftare han varit och till vars hedersledamot han kallats.
Direktor Hedströms liv har således varit innehållsrikt och arbetsdrygt. Då han den 11 maj senaste år fyllde 70 år, blev han också föremål för en storartad och uppriktig hyllning från kamraters, elevers och stadsbors sida. F. d. elever anhöllo därvid om att fä låta måla hans porträtt för seminariet.
Av utomordentligt stor betydelse har direktor Hedströms livsgärning varit, ty alla svenska folkskollärare i vårt land ha under en kortare eller längre tid stått under hans ledning och mottagit inflytande av honom. Som lärare var han av objektiv läggning och förstod att väl skilja det väsentliga från det oväsentliga, varför hans elever gingo ut med rediga kunskaper. Genom sin rika erfarenhet, sitt praktiska, sunda omdöme, sin ljusa livssyn och sin kärlek till ungdomen, genom sitt jämna lynne och sin alltid behärskade taktfullhet och humanitet vann han både sina kamraters och sina elevers förtroende och tillgivenhet. Genom dessa egenskaper gjorde han sig särskilt gällande som direktor, varför hans direktorstid överhuvud var en lycklig tid i seminariets historia.
I ett avseende var direktor Hedström olik många gamla lärare; hans intresse för seminariet och dess elever växte år för år; seminariet och normalskolan voro också föremål för hans sista rediga tankar. Det beredde honom stor glädje, att han så lång tid fick vara lärare vid seminariet och kände alla svenska folkskollärare i Finland.
Med uppriktig saknad ihågkommes han av kamrater, elever samt av många vänner både å andra orter och i hemstaden, vilken var honom kär och vars minnen han i synnerhet på äldre dagar älskade att samla och uppteckna. Direktor Hedström sörjes närmast av maka, född Häggblom, en son, bankdirektören Einar Hedström, en bror, fem systrar, två svärdöttrar och två barnbarn.
|