[Artikeln är rätt lika Redogörelse för Nykarleby skyddskårs verksamhet och dess insats i frihetskriget, avgiven till årsmötet den 24 februari 1919.]
Nykarleby skyddskår.
På hösten 1917 upptogs frågan om bildandet av en skyddskår å orten. Tanken på upprättandet av kårer till samhällets skydd var då icke ny, ehuru den först med det ryska tsardömets fall blev aktuell. På många orter hade man redan bildat skyddskårer under form av brandkårer. Meningen med skyddskårerna var icke allenast, att skydda sig mot samhällets sämsta element och de tygellösa ryska soldaterna, utan även att vid lämpligt tillfälle aktivt ingripa för lösryckande av Finland från Ryssland.
Nykarleby skyddskår.
[Bilden med bättre kvalitet.]
Den 23 sept. hölls det första mötet för bildandet av en skyddskår. Förslag till stadgar uppsattes, övningar utan vapen å seminariets sportplan vidtogo genast under lektor N. Bööks ledning, men upphörde snart och skyddskårsfrågan lämnades vila, men endast för en kort tid. Den 20 december sammankommo ett tiotal personer i Laquists kafé för att besluta om bildandet av en »klubb», och närmaste följden av detta beslut blev mötet trettondagen den 6 januari, då Nykarleby skyddskår bildades. I ortstidningen Ö. P. ingick dagen förut av märket R. H. ett kraftigt upprop till stadens och nejdens raske män att »mötas under skyddskårens fria och rena fana för att värna lag, rätt och ordning». Mötet hölls å rådhuset och övervars av ett 70-tal personer. Alla understödde enhälligt förslaget om behovet av en skyddskår. Diskussionen vittnade om ett brinnande intresse för saken. Det hette, att »landets politiska och sociala läge fordrade kamp ej längre i ord utan i handling, mot förövare av våldsdåd och illgärningar, vare sig de utgingo från uniformerade eller civila banditer». Omkring 66 personer från staden, Kyrkobyn och Forsbyn antecknade sig genast. En styrelse valdes bestående av apotekar O. Wilkman, ordf., fabrikör Aug. Jakobsson, viceordf., ingeniör P. Nessler, kassör, bankförest. H. Wik, sekr. Andersson från staden samt skogsvaktar M. Nyberg från Kyrkobyn och bonden J. Bäck från Forsbyn med handl. Joel Nordling, trädgårdsmästar V. Bergman och lektor O. Nylund som suppleanter. Till kårchef utsågs lektor N. Böök och till vicechef handl. Joel Nordling. Nykarleby skyddskår var bildad.
Skyddskåren stod öppen för alla oberoende av sociala frågor blott man ville fosterlandets frihet och rätt. Enl. 1 § skulle kåren ha till uppgift, att »genom dess medlemmars aktiva verksamhet bidraga till värnande och skyddande av samhället och närmaste omnejd emot sådant övervåld, varöver den ordinarie ordningsmakten icke rår och med nämnda ordningsmakts samarbete».
Kårens övningar försiggingo helt öppet flera aftnar i veckan i normalskolans gymnastiksal. Kommandoord haglade, exercis utan vapen i timtal, men humöret var gott och kårens medlemmar ådagalade livligt intresse för sin sak.
Kårens första uppgift blev att fungera som nattvakt. Från den 6 januari patrullerade varje natt en grupp om 8 man och hade sitt högkvarter på poliskammaren. På krigsfot med den härstädes stationerade ryska garnisonen stod kåren icke. Ryssarna uppträdde jämförelsevis hyggligt, om man frånser ett försök till inbrott i utminuteringsbolagets vinkällare och en stilla våldgästning å stadshotellet samt en mängd tjuverier i villorna i skärgården. Frånvaron av röda element var ägnad att icke heller störa borgfreden.
Den 25 jan. avreste till krigsskolan i Vörå Emil Nordling och G. Högbom, vilka senare deltogo i striderna i Ylistaro m. fl. orter. Samma vecka ankom till orten kontoristen V. Labbart och höll övningar med kåren. Söndag e. m. den 27 jan. kallades han till Jakobstad och återkom med ordern: »I natt skola ryssarna avväpnas».
Staben sammankallades kl. 12 på natten och ingen tvekan rådde. Avväpningen beslöts, och anfallsplan uppgjordes. Kåren räknade 208 man 135 från staden, 19 från Kyrkobyn, 23 från Forsbyn, 26 från Ytterjeppo och 5 från andra orter. Den yngsta var 14 och den äldsta 63 år. Ilbud sändes såväl till Soklot som Kovjoki skyddskårer. Det gällde även att taga den ryska garnisonen i Soklot, artillerikasernen vid »Andra sjön» och Gråsöbatteri, som med sina grova kanoner bevakade älvmynningen.
Kl. 4 på morgonen den 28 jan. väcktes samtliga skyddskårister i staden och omnejd och fingo order att inom en timme infinna sig i seminariets festsal. Där samlades i den kulna vintermorgonen män och ynglingar uppfyllda av en segerviss stämning. Först skulle ryssarna i Soklot avväpnas, och emotsåg man utgången därav med stor spänning, ty därpå berodde mycket, huru överrumplingen i staden, skulle utfalla. Kl. 7-tiden kom Soklot kåren med det glada budskapet, att allt gått som efter noter, och att ryssarna gett sig utan motstånd. Nu skulle ryssarna i staden avväpnas. Under V. Labbarts ledning, som även lett avväpningen i Soklot, tågade 120 man till Rings, som var ryssarnes huvudkasern. Kommen till kasernen inträngde modigt ett par tiotal skyddskårister och under chefens rop »händerna upp», lydde de omornade soldaterna genast. När de omsider fingo klart för sig, att avväpningen betydde befrielse, uttryckte de endast sin glädje över skyddskårens uppträdande. Också vid Andra sjön gåvo sig ryssarna utan motstånd. Där voro de så tillmötesgående, att de t. o. m. oskadliggjorde sina kanoner samt anvisade vapen och ammunition.
Avväpningen i vårt fredliga samhälle försiggick således lätt och oblodigt och utgjorde en länk i kedjan till sagan om Österbottens stolta frihetskamp. Författaren till »Det vita Österbotten», säger om avväpningen i Soklot bl. a.: »Skyddskåristerna stego alltså ogenerat in. I den stora salen, som var inredd till sovrum, funno de en soldat, som höll på att röra om bränderna i brasan. De övriga lågo i sin sötaste sömn. Mannen med eldgaffeln betraktade med oförstäld häpnad de tidiga besökarena, men ansåg det icke nödigt att slå alarm. Med lugn och jämnmod såg han på, huru skyddskåristerna gingo till en vrå, där gevären stodo och med samma likgiltighet åsåg han, huru de buro ut vapen på gårdsplanen. Icke ett ord sade han och icke ett ord sade skyddskåristerna. Först när alla vapen voro i säkerhet, väcktes de sovande ryssarna. När de yrvakna soldaterna slogo upp sina ögon, blevo de lika förvånade som kamraten med eldgaffeln. »
Samma dag kl. 1 sammanträdde staben och behandlade en mängd ärenden, som stodo i samband med avväpningen. Ryssarna internerades i »Rings kasern». Under lektor O. Nylunds och polisk. Aug. Johanssons ledning upphämtades till poliskammaren vapen och ammunition. Lektor N. Böök och bonden G. Granroth fingo i uppdrag att värva manskap i Forsbyn och Kyrkobyn och bonden V. Näs i Vexala och Monäs byar. Staben, som överhopats med arbete, kompletterade sig med hrr Alex. Björklund, Oscar Calamnius, Anton Damstén, Hj. Björkvall och E. Söderström.
Den 9 mars inrättades vid sidan av staben ett kansli med hr Alex. Björklund som chef. För varje dag som gick, blev det klart, att de vitas kamp skulle kräva tunga offer, och att avväpningen av ryssarna skulle tillika leda till inbördes krig. Redan dagen därpå den 29 kom order till skyddskåren att hålla sig beredd för att skynda andra orter till hjälp. Samma dag kom också anhållan om undsättning till Gamlakarleby, som ännu var i fiendens våld, och där situationen var mycket allvarsam. En trupp på 30 man under lektor O. Nylunds ledning formerades. Segerviss avreste kåren med Kronoby som närmaste mål och återvände den 5 februari från Uleåborg. Skyddskåristen kantor K. Söderman var borta. Han hade stupat i Uleåborg. Han var den första från kåren, som föll för Finlands frihet. Inalles stupade 15 från Nykarleby stad och landsförsamling. Deras namn läses på annat ställe.
Sedan operationerna i Uleåborg och andra nordliga orter slutförts, kommo striderna att stå utom Österbotten, som förskonades från vidare hemsökelse. Men många och blodiga strider förestodo ännu, innan ryssarna och de rödas motstånd i landet var brutet.
Redan torsdagen den 31 jan. ankom till kåren meddelande om, att situationen fordrade snabb uppsättning av frivilliga flygande kolonner. En grupp om 61 man uppsattes och inskrev sig i Vasa Grenadjärbataljon. Bataljonen, stod under rikssvensk ledning, gjorde med beröm sitt inlägg i frihetskriget och fick sitt elddop i Länkipohja lördagen den 16 mars. Bataljonen visade i många och våldsamma strider, att »än har Finlands kraft ej dött».
Den 3 febr. avreste till artilleriskolan i Jakobstad 15 personer. De kämpade med i striderna på Savolax och Tavastlands-fronten och voro även med vid intagningen av Tammerfors.
Som frivilliga från Nykarleby-nejden kunna vi räkna ett 100-tal, som deltogo i olika truppförband. Att ett så stort antal frivilliga gick ut för att bekämpa mörkrets legoknektar, länder bygden till berömmelse och heder samt vittnar om, att det icke rådde brist på män, som voro redo att offra liv och välstånd för Finlands frihet och vårt lagbundna samhällsskick. Emellertid krävde behovet att alla vapenföra män i åldern 21—40 år skulle uppbådas. Av de vid uppbåden godkända inkallades till aktiv tjänstgöring 8 man från staden och 42 från landskommun och till reserven 11 man från staden och 32 från landskommun. Uttagningen kom att drabba orten jämförelsevis tungt, då så gott som allt krigsdugligt manskap, utan att nödigt avseende kunde fästas vid familjeförhållanden, kallades under fanorna. Det var som i fädrens tid: »Man ur huse».
För att bidraga till skyddskåristernas och soldaternas välbefinnande samt för att åstadkomma ett välbehövligt plus i deras knappt tillmätta matransoner sändes nu och då kurirer med matvaror, tobak och kläder till fronten. Vid sidan av intendenturen arbetade en kvinnlig avdelning Lotta-Svärdsförening — med fru M. Björklund som föreståndarinna. »Lotta-Svärd» sydde för intendenturens räkning 1,757 plagg underkläder, ett 30-tal ryggsäckar och 50 st. patronväskor, så att mången skyddskårist fick ett eller flere varma plagg, då han drog ut i fält. För »Lottornas» uppoffrande arbete gav skyddskåren en enkel fest å normalskolan den 22 maj till deras ära.
En enkel festlighet, för samtliga medhjälparinnor vid serveringen och emottagningen för skyddskårerna å Normalskolan, var anordnad senaste onsdag eftermiddag. Ett etthundra femtiotal från staden och närmaste landsbygd hade infunnit, och major von Kraemer tolkade vid tillfället sin och skyddskårernas tack till ”Martorna” för deras uppoffrande arbete i fosterlandets tjänst. Vidare bjöds på körsång samt servering.
Hemförlovade. I dag hemvända de från Nykarleby omnäjd uti Wasa 1:a grenadierbataljon inskrivna frivilliga. Vid sin ankomst till Wasa beredes ”gossarna” ett entusiastiskt mottagande. Bataljonen är dock numera uplöst, varför dess medlemmar få återgå till fredliga värv.
Välkomstfest anordnas för de hemvändande om lördag eftermiddag i Jutas och i Soklot i resp. föreningshem.
Serveringen å Normalskolan är från denna veckas ingång indragen.
En tacksamhetsskrivelse från ”Martorna” måste i brist på utrymme stå över till ett annat nummer.
Major R. v. Kraemer, som varit stationerad härstädes såsom stadskommendant, har utnämnts till kommendant i Riihimäki. Majoren jämte familj avreste från staden i går kväll.
Hemsända fångar. I tisdags avsändes från härvarande fångläger 78 polacker till Helsingfors för vidare befordran till sitt hemland. Att glädjen bland dessa var stor säger sig självt. Sedan de uppställt sig å gatan utanför rådhuset utbragtes rungande hurrarop, varpå de avmarscherade till Kovjoki station.
Österbottniska Posten, 24.05.1918, nr 21, s. 2
Nationalbibliotekets digitala samlingar.
Sedan befrielsekampen i Österbotten slutförts, hoppades man allmänt så även å vår ort, att ryssarna skulle sändas till »sitt land igen». Så skedde icke. Den 2 febr. kom befallning om att förlägga 5,000 ryska krigsfångar hit till seminariet. Staben ansåg antalet för stort och lyckades få det nedsatt till 2,000. Ehuru detta strängt taget faller utom ramen av kårens arbete, anteckna vi det dock, emedan skyddskårsstaben därigenom åsamkades betydligt mera arbete genom att bistå chefen för fånglägret med ordnande av fångarnas bevakning och för anskaffande av livsförnödenheter. För fångarnas bevakning behövdes ett vaktkommando av 128 man i dygnet. Dessa voro från Nykarleby stad och landskommun, Munsala och Jeppo. Ryssarna sändes till sitt land i flera omgångar. Den sista fångtransporten avgick den 4 juni, och staden återfick sitt förra lugn.
Om Nykarleby skyddskårs inlägg i den minnesvärda vintern vårt frihetskrig och de händelser, som då utspelades, skulle vara mycket mera ännu att säga, och skall aldrig förgätas av dem, som voro med om de skiftande och lysande striderna. Helt säkert skola efterkommande släkten med beundran läsa de historiska berättelserna, om »våra segrars, våra sorgers och vår äras gyllne tid».
Efter paraden i Helsingfors hemförlovades flertalet skyddskårister från Nykarleby-trakten. Söndagen den 2 juni höllos för dem fosterländska frihets- och välkomstfester. Det var en stolt högtidsdag. Våren hade brutit in över Finland. Men alla fingo ej se den ljusa dag, som de kämpat för. Flera av dem voro borta de hade nått den vår, som är evig. Frihetsmonumentet räknar deras namn. Vi och vårt land äro skyldiga dem den djupaste vördnad och aktning.
Sedan befrielsekriget var slut, lade sig Nykarleby skyddskår att vila på sina lagrar under sommarmånaderna. Den 15 september sammanträdde skyddskåren och beslöt att återupptaga arbetet samt valde stab och disciplinsnämnd i överensstämmelse med »Förordningen angående skyddskårer».
För närvarande består skyddskårsstaben av följande: Agronom Rich. Kisor, lokalchef, apotekar O. Wilkman, poliskommissarien T. W. Nyholm, vaktmästar H. Österlund och trädgårdsmästar V. Bergman.
Kretschef för kårerna i Nykarleby stad och landskommun, Munsala och Jeppo är jägarfänrik Alfr. Brams.
Intresset för skyddskårsarbetet har icke alltid varit så stort, som man skulle ha önskat, men bör dock icke få dö ut. Den vita bindeln utgör icke något klass- el. ståndsmärke, utan kan bäras av vem som helst, som älskar hem, härd och fosterland. Den skall vara symbolen för det renaste och bästa, det högsta och starkaste i vårt land, men den ställer även på oss fordringar, vilka vi icke få missbruka. |