Tema Positiv


Innehåll

     
  Nr År
Inledning    
Ivar A. Heikels minnen   1871
Svar till bror Jussis första epistel 34 1885
Den sedvanliga kvasimarknaden
     Djurskyddsföreningen
     Telefonerna
P. Aug. Lybecks auktionsannons 15 1899
Vykort   1907
Bitar och stumpar av Tege 40 1933
Vårmarknaden 11 1948
Min  barndoms marknader av J. L. Birck 8 1961
Sommar i barndomsstaden av J. L. Birck 32 1962
*

Inledning

Besökte Skansens Höstmarknad i söndags och välkomnades av en positivhalare. Då började jag fundera över förekomsten av positiv i Österbottniska Posten. Det var en hel del, men de flesta var i den vanliga bemärkelsen. Tog med några redan tidgare publicerade förekomster i innehållsförteckningen.

Noterade sammanhangen där positiv, positivt och positiva följdes av dessa ord:

anda

hälsa

rätt

anknytningspunkter

inflytande

saker

art

inlägg

sidan

avslutning

insats

ståndpunkt

bedrift

inställning

städning

behandling

inverkan

syn

betraktelsesätt

kristendom

tillgång

betydelse

kritik

ungdom

bevis

lagbestämningar

uppfattning

bildningsanstalter

lagstadgande

uppgifter

drag

livsvillkor

upptydning

elektriciteten

lärdomar

uttalanden

erfarenheter

lösning

vinningar

faktorer

medel

värden

finländska

märkningen

värdesättning

föreskrifter

penningpolitik

åsiktsyttring

förslag

pol

åtgärder

förändringen

prestationen

överraskning

grunder

resultat

övertygelse

handelsbalans

riktning

 



Positivhalare med positiv av märke Raffin
vid Skansens Höstmarknad i september 2024.



Skånegården i bakgrunden.
Förstoring.

*

Svar till bror Jussis
första epistel.

„Morgonstund har guld i mun”, säger ett gammalt ordspråk, derför känner jag mig denna stund manad att litet tala med bror Jussi.

Jag tänker att du läst något nummer af Ö. P:n under förväntan att höra något från vännen i norden, han har lik björnen länge nog sofvit nedsnöad i idet, men nu vaknat till nytt lif vid tanken på att allt just nu andas lif och glädje under högsommaren samt vid åsynen af det kraftfulla lif, som röjes bland gammal och ung under höskörden. I likhet med dig har jag ock hunnit företa mig en och annan utflygt i det fria bland annat en resa till Nykarleby. Allt är der liksom förr. Den lilla natursköna staden, genomfluten af ån med sina löfträdprydda stränder, porlande vatten och fåglarnas melodiska sånger från de löfrika trädens grenar; allt ger ett angenämt intryck åt vandraren och skulle t. o. m. förtjena en målares pensel.

Emedan det var lördag var staden mera talrikt besökt än vanligt. Gubbarne voro enligt mitt tycke bachi vänner, hvilka dansade som galningar kring en positiv halare, som med sin lucifer i flaskan avancerade från den ena platsen till den andra. Allt väckte en tanke på huru litet som är gjordt, huru litet man förmår, men huru mycket som borde göras för vår lyftning till ett bättre.

Jag glömde naturligtvis ej att besöka vårt kära seminarium, hvilket af en flitig trädgårdsmästares hand årligen förskönas genom de planteringar som omge detsamma. Med en saknadens suck genomvandrade jag de rum, der man i veckor, månader och år suttit i en talrik krets af kamrater, hvilka med några få undantag nu voro sin kos, och jag lemnad åt ensamhetens hårda boja. Lifligt påminde jag mig skaldens ord:


O, tid af guld, o lif blott tändt
För nöjet och behagen  . . . . . . . .


Från Nykarleby promenerade jag, nej marscherade ville jag säga fyra mil söderut, och som jag hade god tid besökte jag bland annat Jutas slagfält, för att bese det der uppresta monumentet. Tacksam kan man ju vara mot hvarje landets medborgare, som dragit ett strå till stacken för att med en minnesstod ihågkomma dem som skänkt sitt blod åt fäderneslandet.

Lyckligt kom jag hem, ehuru svarta åskmoln hotade mig på vägen; nu sysslar jag med att stundom berga hö, stundom fånga aborre och deremellan höra på barnens berättelser om stygge busar och tomtar. En sådan berättelse vill jag i korthet meddela:

Toumtin je stour kar' har grå kleder å' en vit ull mösso på hufvu. Han je nestanis (nästan) allanstass ter foltje bour. På såmbli stell je 'an ilak, på ader stell e' an som en tjenar i gålin. Ein gang tå mosfar ha en häst, som tänkt häng opp se i stalle så buldra tomtin så an måtta ga opp åsta skåd å' tå så si an frälja lifvi i hästin. Å ståndom tå mosfar bruka va ti sta'n åsta köp gutta, så skrambla e' på gålin jyssom (likasom) han sku ha komi heim, men e' va bara tomtin som va en förebådar. Tå an flyktar ur ein stugo till en adron mått an bed tomtin kom sit på annas bör an råm (gråta) som e' litit bån (barn.)


Om man åker 40 kilometer söderut från Nykarleby kommer man till Vörå, så jag antar att Johan Hagman skrev detta.


Österbottniska Posten, 20.08.1885, nr 34, s. 1.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

*

— Den sedvanliga kvasimarknaden pågick här som vanligt den 1:sta och 2:dra dennes. På torget utbredde sig för de köplystnes blickar guldsmeds och sadelmakeriarbeten, järnvaror och blecksaker, tyger, spetsar och grannlåter, möbel och husgerådssaker, speglar, ull och dun i pösande säckar, namnam och hvetebröd i långa banor. Kaffe och grynvälling serverades de hungrande. För målron sörjde ett positiv, ackompanjeradt af bastrumma och klingelikling. — Det oundvikliga supandet, stojet och hästplågeriet utgjorda marknadens frånsida. Nio stycken usla hästkrakar sluppo genom härvarande djurskyddsförenings försorg sin „suckan”. — Ett antal högljudda och orkeslösa marknadsbesökande plockades upp och försattes i kurran.


Djurskyddsföreningen härstädes inköpte under senaste kvasimarknad icke mindre än 9 stycken sjuka och utkörda hästar. Det är i allmänhet förenadt med mycket bråk att så de arma djuren befriade från deras obarmhärtiga egare. Då dessa äro zigenare eller annat fattigt, löst och okunnigt folk, är ej mycket tillmötesgående att vänta; men med förvåning konstaterades ett fall, att en välmående allmogeman från närmaste grannsocken i norr, som öfverraskades just da han prånglat en svårt spattbruten, äldre häst på en drucken Härmäbo, gör svårigheter och skriker öfver egenhandsrätt och ekonomiskt intrång, då djurskyddspoliserne anse sig tvungna att inskrida och för föreningens räkning erbjuda sig att inköpa hästen. Djuret var likväl så illa sjukt, att alla närvarande ojäfviga personer förklarade, att hvarje användning af detsamma i arbete måste betecknas som djurplågeri. Vi omnämna särskildt detta fall därför, att en af stadens formän lär ha utmärkt sig genom att understöda nämnda hästegare i hans protester mot djurskyddsföreningen.


— Telefonerna.
Nykarleby telefon aktiebolag har beviljats koncession å telefonledningar i Nykarleby stad och omnäjd.


Österbottniska Posten, 08.03.1901, nr 10, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

*
Torsdagen den 28 och lördagen 29 april kl. 10 f. m försäljes genom frivillig auktion i konsul P. Aug. Lybecks gård N:o 40 i denna stad möbel, såsom stolar, bord, sängar, soffor och gungstolar, kokkäril, strykugn, väfstol, mangel, träkärl. Säng- och gångkläder, såsom paletåer, rockar och benkläder. Bökker [Sic!], ett positiv m. m. Vinter och sommar åkdon, råg och hafra samt diverse. Anstånd lämnas säkra köpare till 1 september.
     Vid samma tillfälle försäljes älven villan Rauhala vid Andra sjön.


Österbottniska Posten, 15.04.1899, nr 15, s. 4.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.



Kanske denna orgel vid Nykarleby museum med vev uppe i övre vänstra hörnet var Lybecks. Stiftrullen i nederkant. Stig Haglund kollade men tyvärr finns den inte med i inventarieförteckningen, så frågan blir obesvarad. Så här lät den i september 2023 när Drottningholms BastuBadarBröder besökte Nykarleby. Rickard Norelid vevade och Stig Haglund övervakade.
Förstoring.
*

Bitar och stumpar.


Det var marknad, folk och varor mötte ögat, vart man såg, för att tala med skaldens ord. Ja, marknaden har ”gått av stapeln”, som Jeremias, dock icke profeten, gärna uttrycker sig om allt, vad som händer och sker i vår viktiga avkrok av världen.

[Elias Sehlstedt (1808–1874). I dikten Sång i Ångermanland skrev han: Utsigten åt Alnön i solnedgången var praktfull. Och hela hamnen som en spegel låg, Och såg vid såg jag såg hvarthelst jag såg. (i Svea 1873.)]

Marknaden var lik sina före gängare. Positiven spelade, och de unga fingo sin Lyckans stjärna, som lovade lycka med hjärtegrynet. Halavela*-männen hejade, och det var liv och lust, ty det var marknad.

[* Det var något nytt! Hulivili har jag hört tidigare.]

*

Lottornas ärtsoppa serverades i hundradetals liter, och den hade nog den rätta smaken, fastän våra lottor en gång fått offentligt underbetyg av en viktig ”skyddskårsofficer”. Soppan borde nämligen enligt denna expert i soppkokning avredas med potatismjöl på hett vatten, så att den riktiga tjockleken skulle ernås. Lottorna lär ändå tro, att de förstå slikt bättre än någon självgjord ärkekock. Och det kan de ha rätt i!

Enligt Jeremias i J. T. ”hade polisen inte mycket att göra på marknaden”. Rätteligen borde man efter detta påstående hellre minska antalet konstaplar till marknaden i st. f. att rekvirera förstärkning från annan ort. Polisen påstår emellertid själv, att den inte, Gudi klagat, var arbetslös under marknadsdagarna, därom vittnar också de 41 inburade knäsvaga. Nåja, Jeremias säger också; ”En och annan överförfriskad person sov måhända ruset av sig på halmen, men några andra förseelser mot lag och ordning förekommo inte”. Det låter ju. Undrar ändå om Nykarlebypolisen de senaste tio åren haft så många gäster någon marknad!

*

En ljusning i spriteländet spårar dock Helsingfors polismästare i Husis. Fylleristerna lära enligt honom nu vara i ”bättre kondition” än tidigare. Undra sedan på om de nu kunna både bitas och klösas.

Siklippartiden [initierade Tema Nors] är åter inne, ty som känt är siken fridlyst från den 1 okt., och då måste lippan fram. Detta oskick, som år ut och år in försiggår under sikens lektid, leder otvivelaktigt till sikstammens decimering i våra vatten. Sedan kraftverksdammen byggdes, har fisken ingen möjlighet att komma högre uppför älven utan råkar här i en återvändsgränd, så att den där t.o.m. kan fångas med blotta händerna.

Skammen går nästan på torra landet, då man från främmande orter kommer för att lippa sik till våra stränder under förbjuden tid, vilket lär ha hänt. Vi måste väl vädja till den ”arbetslösa” ordningsmakten, den kunde här ha något att göra.

*

En rötmånadshistoria, som dock icke är någon sådan, ty den är sann, förtäljes från Munsala.

För tio år sedan, alltså året 1923, förlorade Karl Johansson i Lojlax sin dyrbara guldring, som tillika var ett minne från hans guldgrävartid i Alaska. Ringen tappades på stranden av Lojlax fjärden och kunde ej återfinnas. Döm om hans häpnad, när han i höst skördade morötter i sitt trädgårdsland, befanns en av rotfrukterna skrudad som en gördel om livet med den ädla ringen. Trädgården ligger cirka en kilometer från sjöstranden. Huru har ringen hamnat där, och huru har moroten hittat den?

Själv har J. följande teori om gåtans lösning: En tjuavaktig skata såg den gyllene ringen glimma och fann behag i densamma. Den bar ringen i näbben och vid flykt över sjön tappades den ädla bördan i djupet. Ea glupsk gädda slukade ringen, och gäddan fastnade på fiskarens krok. Dess innanmäte hamnade på avskrädeshögen och därifrån kom ringen i åkern. Ja vem vet? Underbara äro Herrans vägar, sade en gång salig prosten Frosterus i en predikan, han förer fisken ur havet i mina snaror på land och fågeln ur snaran på min krok i havet.

*

Kommunalvalen börja ge genljud i bygderna.


Tege (Ture Granqvist.)
Österbottniska Posten, 06.10.1933, nr 40, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

*

Vykort



Postkort överräckt den 8 april 1907 till H. Fröken Aino Palmu.
Förstoring.


Österbottniska Posten, 12.03.1948, nr 11, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.

*

Vårmarknaden


gick av stapeln i fredags och lördags. På fredagen var hästmarknaden livlig och folktillströmningen rätt stor. Enligt förljudande gjordes åtskiliga hästaffärer upp, bl. a. torde närmare tjugotalet hästar inköpts för export. Tråkigt är dock att hästmarknaden ej kan försiggå på bestämd anvisad plats, utan i stället på gator och gårdar, t. o. m. på privatpersoners gårdsplaner, där det ohämmade och mindre sympatiska köpslåendet verkar störande på mången stadsbo.

På lördagen var hästkommersen lam och skäligen få främmande inslag kunde förmärkas i gatubilden. På torget funnos tvenne tingeltangeltält, en positivhalare, träkärl, ballonger o. dyl., som hör marknaden till. Några zigenare visade sig även, men de voro anmärkningsvärt få. Polisuppbådet var som vanligt rätt stor, ordningen någorlunda god.


Österbottniska Posten, 12.03.1948, nr 11, s. 2.
Nationalbibliotekets digitala samlingar.



Läs mer:
Fler Tema.
Fler artiklar och notiser ur Österbottniska Posten.
(Inf. 2024-10-01, rev. 2024-12-20 .)