Minnen från Nykarleby
Andelskassas barndom
Få grund av depressionsåren i slutet på 1920 och i början på 1930-talet, kom några jordbrukare samman, för att diskutera hur man skulle gå tillväga för att bli delaktig i de billiga lån som staten då började ge ut till jordbrukarna.
Inga banker var intresserade av att förmedla dessa billiga lån, emedan förmedlingsprovisionen utgjorde endast ca 0.3 procent.
En annan bidragande orsak var att det inte fanns någon Andelskassa på svensk håll norr om Vasa förutom Munsala Västra och Esse Andelskassa.
När Kovjoki Andelsmejeri började bygga nytt var kreditbehovet stort. Mejeriets styrelse vände sig då till Munsala Västra Andelskassa i Hirvlax med förfrågningar om den var villig att förmedla statens lån till mejeriet.
En annan bidragande orsak var att nyskiftet i Kovjoki by höll på att bli slutfört. Efter många år av väntan behövdes stora nyinvesteringar i byggnader, som delvis stått stilla i 20 år.
Deltagarna i detta första möte ansåg därför tiden vara synnerligen lämplig att bilda en andelskassa, för att tillvarata Nykarleby med omnejds intresse. Temat var då, jordbrukarnas pengar bör i första hand användas till att bygga upp en livskraftig landsbygd, som grund för vidare utveckling av jordbruket.
De närvarande beslöt att arbeta på att få Nykarleby Andelskassa. För att få beslutet verkställt sändes brev till ACA med begäran om hjälp med stadgar och paragrafer.
Vi enkla bönder var mycket imponerade när dessa höga tjänstemän, beredvilligt lovade komma upp till Österbotten för att hjälpa oss vid grundandet av Andelskassan.
Vi stod i stram givakt, med häst och den bästa kyrkschäsen, på Kovjoki station och väntade när tåget anlände från Helsingfors. Då anlände agronom Åke Lönnberg från ACA. Och det gick fort undan med godkännandet av de modellstadgar som Lönnberg hade med sig från huvudstaden.
Nykarleby Andelskassa grundades således år 1937 med 13 medlemmar, som blev införda i medlemsförteckningen den 8 april 1937.
Till Andelskassans första medlemmar tecknade sig följande jordbrukare: Arthur Liljedahl, Anders Nordström, Alfred Hägg, Vilhelm Dahl, Villiam Rundell, August Backlund, Villiam Bäck, Sven Nikunen, Erik Lundqvist, John Bäck, E.J. Strandberg, Axel Björkrot och Villiam Hermansson.
Till Andelskassans första styrelse hörde Arthur Liljedahl, Sven Nikunen, Erik Lundqvist, EJ. Strandberg och Villiam Bäck.
Det äldsta styrelseprotokoll som finns bevarat är daterat 6 november 1937. Mötet hölls i Nordlings kafé i Nykarleby stad. På detta sammanträde beslöts att annonsera om anställning av en kassör och bokförare, som föreståndare då kallades.
Nästa styrelsemöte hölls den 4 december 1937. Bland tre sökande antogs jordbrukaren Axel Liljedahl från Kovjoki till Andelskassans första bokförare och kassör. Med en månadslön av mk 100:-, vilket motsvarar l mk per månad i dagens penningvärde. En tjänsteborgen om 25.000:- erfordrades av kassören.
Andelskassans kontor, som var inberäknat i kassörs-sysslan, flyttades den första tiden många gånger, möjligen på grund av mycket arbete och nästan ingen lön.
Andelskassans första årsstämma hölls den 5 mars 1938 i
Sockenstugan i Nykarleby. Bland ärenden som behandlades kan nämnas att i enlighet med § 2 skulle styrelsen sammanträda minst varannan månad. Granskning av räkenskaperna skulle också ske varannan månad.
Principen var då att sådana viktiga uppdrag dels var förtroendeuppdrag, som man osjälviskt hjälpte till med, för sin hembygds bästa.
Från Axel Liljedahl flyttades kontoret en kort tid till mejeriet i Kovjoki, därifrån till Nykarleby mejeri sedan till folkskolan i Ytterjeppo, sedan några veckor till Nykarleby mejeri igen, därefter till Kovjoki folkskola. Där fanns kontoret tills det lyckliga beslutet gjordes, att köpa den nuvarande fastigheten i Nykarleby.
Bankfastigheten som köptes 1958, men som nu fått ge vika för det nya och funktionsdugliga bankhuset. Förstoring. [I flygeln till vänster fanns Ritas Stuvbitar och i lokalen till höger Nykarleby Elaffär. Vid fotograferingstillfället hade den ”satt lapp på luckan” och flyttat till Grönhuset.]
Beslutet att köpa fastigheten skedde 18.2 1958 för mk 4.250 000:- som i dagens penningvärde utgör mk 42.500:-. Ägaren av fastigheten var så intresserad att sälja fastigheten, att därför fick Andelskassan mycket förmånliga betalningsvillkor. En del betalades vid undertecknandet av köpekontraktet, återstoden skulle betalas under en 3 till 5 års period.
För att erhålla de tidigare nämnda, billiga statslånen måste Andelskassan tillsätta noggranna värderingsmän, som skulle värdera de lägenheter som önskade få del av dessa statslån.
Frågeformulären som av värderingsmännen skulle ifyllas, var en hel vetenskapsavhandling. Odlade arealen värderades från 3.000:- till 5.000:- per ha. Skogsmarken från 300:- till 1.000:- per ha.
Anteckningar skulle bl.a. göras om hur många km från mejeri, skola, järnvägsstation och stad fastigheten låg. På ett annat formulär frågades hur långt till åkern, betesmarken och skogen bostaden låg, och huru många skiften lägenheten bestod av. Huru många meter till fähus och ekonomiebyggnad. Huru långt till brunnen och om den höll vatten samt hur många meter till tuppen. Alla dessa frågor skulle besvaras på heder och samvete.
När första bokslutet gjordes, som inte var så lysande, skrev revisor Lönnberg i revisionsberättelsen anmärkning: ”styrelsen bör rätta mun efter matsäcken”. Detta därför att styrelsen hade erhållit 10 penni per sammanträde.
Detta blev nästan för mycket för styrelsen, som då fundera på att ge upp. De stod ju i personlig borgen för alla penningtransaktioner som gick genom Andelskassan.
En gång var det verkligen nära att Andelskassan skulle ha; blivit jordbrukare. Det gick till på så sätt att lägenhetsinnehavaren som fått lån från Andelskassan, reste till Sverige utan att meddela något till kassan, hur räntor och amorteringar skulle skötas. Inte heller fanns någon adress som kassan kunde kontakta. Till slut övertog en annan jordbrukare lägenheten och lånen.
Med dessa gamla minnen från Andelskassans barndom, vill jag visa att dagens verksamhet med de nya lokaliteterna som nu tas i bruk, har Andelskassan som fusionerat med Vasa Andelsbank, lyckats i sitt arbete för hembygdens bästa. Banken har vunnit allmänhetens förtroende och kan tryggt arbeta vidare.
Arthur Liljedahl
Minns ni den? Försvunnen stadsvy invid torget. Förstoring
|