Årsminnet
av frihetskrigets utbrott
begicks i tisdags härstädes med en i allo värdig och tilltalande festlighet. Redan om morgonen begynte skaror av skyddskårister och andra för det stora minnet intresserade personer infinna sig i staden, och när de fyra kårerna från Nykarleby stad samt Soklot, Kovjoki och Markby byar, vid 10 tiden samlades på torget framför normalskolan, var redan en tusenhövdad folkmassa i rörelse.
Sedan seminaristernas hornkapell spelat några musikstycken från normalskolans balkong, hälsades kårerna av chefen för stadens skyddskår apotekar O. Wilkman. Kårerna marscherade därpå runt torget och uppställde sig å nyo framför skolan. Här överräcktes till Nykarleby skyddskår genom en deputation, ledd av lektorskan Else Böök, en av ett antal damer i staden förfärdigad fana, ett gult lejon på rött fält. [Var finns den nu?]
Vid överlämnandet berörde fru Böök de omständigheter, under vilka medel för fanans bekostande hopbragts och yttrade bl. a.: „Länge ha vi väntat på ett lämpligt tillfälle att få överräcka fanan. Och i dag, då vi fira minnet av befrielsekrigets begynnelse, är det för oss ett stort nöje att få göra det.
Skyddskårister, mottagen alltså vår gåva, lejonfanan i våra gamla färger gult och rött. Och vi vilja hoppas, att om plikten än en gång kallar, Ni alltid måtte vara redo att med fanan i spetsen ila ut och om så fordras offra sista blodsdroppen för det rätta, för hembygd och för Finland.”
Apotekar Wilkman frambar å kårens vägnar ett varmt tack till givarinnorna, för vilka ett trefaldigt rungande leve höjdes.
Efter akten vid skolan tågade skyddskåren till kyrkan. Varest en liturgisk gudstjänst ägde rum i närvaro av en skara församlingsbor, folket fyllde utom sittplatserna även en del av gångarna i det åldriga templet och som uppgick till omkring 1,200 personer. I anslutning till Psalt. 75:2—8, „Vi tacka dig. o Gud, att ditt namn är nära; han förkunnar dina under” osv., talade prosten C. Appelberg om Guds ledning av folkens öden, med särskild tillämpning på förhållandena i vårt land under det senast gångna året. Det var en högstämd, av varm fosterländsk känsla buren predikan, i vilken många manliga ord yttrades. Vid gudstjänsten medverkade en blandad kör, ledd av fröken M. Castrén.
Från kyrkan tågade skyddskårerna, åtföljda av den talrika menigheten, ut till begravningsplatsen, varest å de stupade nykarlebyhjältarnas sista vilorum en enkel hyllningsakt till de bortgångnas minne ägde rum. Kören sjöng Schuberts Litania och Hjärtats sång av Jean Sibelius, varefter kransar nedlades å den gemensamma graven och tal höllos å skyddskårernas vägnar, av den i Nykarleby stad av hr H. Vik, i Soklot av hr J. Sundqvist och i Kovjoki av hr E. Kjellberg. Därjämte nedlades kransar å de enskilda gravar, i vilka skyddskårister vila. Den högtidliga akten avslöts med sång, varefter kårerna tågade tillbaka till staden, där kaffe serverades omedelbart därpå i normalskolan.
Vid festen på eftermiddagen i normalskolan var salen fullsatt till sista plats, varjämte en stor del av publiken fick nöja sig med att stå, dels inne dels i korridorerna. Sedan festen inletts med sång, höll rektor T. Ström ett medryckande, stämningsrikt fosterländskt tal, som avslutades med att tal. utbragte ett trefaldigt leve för våra skyddskårer, vår endräkt, våra brödrafolk och vår framtid. Efter talet sjöng kören Finlands namn av Z. Topelius och Suomis sång, varefter en kafferast hölls.
Programmets senare del inleddes med musik av seminaristernas hornkapell och melodram, Gripenbergs David dansar, utförd av skådespelar J. Herler med frk. M. Castrén såsom ackompanjatör. Lärar J. Sundqvist höll härpå till Runebergs ord i Vårt land, „Din blomning sluten är i knopp” osv., ett tal, som varmt rörde publiken, och herr Herler gav vid deklamerandet av Veteranen av Runeberg, på ett osökt och naturligt sätt uttryck åt den stämning, som bemäktigade sig krigaren, då han följde sina landsmäns kamp för hem och fosterbygd. Med det största intresse åhörde publiken likaså hr Herlers återgivande av Fr. Nycanders dikt Makt.
Festen avslöts med Vårt land.
De närvarande skyddskåristerna från Soklot, Kovjoki och Markby framburo härefter genom folkskollärar E. Kjellberg ett tack till nykarlebyborna, särskilt värdinnorna vid serveringen, och talade hr K. på samma gång till minnet av dem, som i kriget 1808—09 stupade vid Jutas och vilka vi även böra minnas, då vi ägna vår hyllning åt dem, som i striden för fosterlandet givit sitt liv.
Från den vita arméns överbefälhavare under frihetskriget general C. Mannerheim anlände följande telegram, vilket upplästes vid festen:
Skyddskåren, Nykarleby
Jag hälsar Eder på högtidsdagen, övertygad om Eder fasta vilja att fortfarande enigt och oförtrutet arbeta för tryggandet av fosterlandets dyrt köpta frihet.
Mannerheim.
Stadens kommendant under den tid ryska fånglägret var förlagt härstädes major Rob. von Kraemer hade från Kuru sänt en lyckönskningsskrivelse, däri han yttrar bl. a.:
Då Nykarleby skyddskår begår minnet av ryssarnas avväpning, beder jag att härifrån få sända min innerliga hälsning. Ett stolt minne för skyddskåren att ihågkomma den 26 januari 1918.
Dr A. Hildén, som i egenskap av medlem i skyddskåren deltog i frihetskriget, men därefter flyttat från orten, sände följande telegram:
Hjärtlig hälsning på årsdagen för arvfiendens avväpning.
Hildén.
På General Mannerheims hälsning svarade skyddskårerna med ett sålydande telegram:
General Mannerheim, Vasa,
Med tack för hälsningen utbringa, till minnesfest samlade, ett trefaldigt leve för det vita Finlands general.
Skyddskårerna i Nykarleby stad och landskommun.
För att hugfästa minnet av årsdagen för frihetstidens utbrott hade delägarna i Soklot mejeriförening donerat 500 mk till fonden för bekostande av en minnesvård på de stupade nykarlebyskyddskåristernas grav, och för enahanda ändamål uppbars vid gudstjänsten i kyrkan en kollekt, vilken inbragte 547 mk 22 p.
* * *
Klockarvalet i stads- och landsförsamlingen senaste söndag omfattades med ganska ringa intresse. Kantor O. A. Sjögren utsågs till församlingens klockare med 339 röster, varav 171 från landsförsamlingen och 168 från staden. Kantor B Hedman erhöll 33 röster från lands och 112 från stadsförsamlingen, tillsammans 145.
Vid valet inlämnades 6 fullmakter, av vilka 3 godkändes och lika många förkastades.
* * *
Stadsfullmäktige sammanträdde den 23 dennes, första gången i sin nya sammansättning. Av de behandlade ärenden omnämna vi följande:
Till Fullmäktigeordförande för innevarande år återvaldes K. F. Spolander, till vice ordf. utsågs efter verkställd lottning handl. A. Kisor. Såsom sekreterare återvaldes borgmästare O. Calamnius.
— — —
Biograf. En anhållan om elektrisk energi för bedrivande av biografrörelse i finska arbetarföreningens gård tre kvällar i veckan avslogs, emedan härför erforderlig kraft saknas.
— — — |