Ur minnets gömmor.
Gulduret.
Ja det är nu för mer än 30 år tillbaka, en vacker lördags eftermiddag på sommaren då vår stads goda postmästare — den välkända baron S., en gammal, godmodig militär — satt på sitt postkontor, ordnande dagens ankomna post, då på postkontoret inträdde en fremmande herreman, hvars klädedrägt antydde att det var en prestman. Baron S. hade då redan förestått postkontoret en lång följd af år och kände derföre alla de prestmän, som hade sin post på Nykarleby och han satt derföre, väntande hvad den fremmande prestmannen skulle hafva att förkunna. Efter försiggången helsning frågar presten, huruvida postmästaren var samma baron S. som för cirka 30 år tillbala vistats i K—stad, hvilken fråga af postmästaren bejakades, ehuru icke utan en viss förundran öfver den ovanliga inledningen till samtalet.
»Kan hr baron erinra sig», fortfor presten vidare, »att vid ifrågavarande tidpunkt hafva genom tjufvahand förlorat ett guldur?»
Ja, det kom postmästaren mycket väl ihog, äfvensom han beskref urets utseende och särskilda kännemärken.
Men nu stegrades postmästarens förvåning till sin högsta höjd, då prestmannen utan vidare framdrog uret från sin ficka och nedlade det på bordet framför den förvånade postmästaren med den upplysning, att den som tillegnat sig uret ångrat sin synd och anmodat prestmannen att återställa detsamma till dess rätta egare.
Baron S., som aldrig kunnat ana att han mera skulle återfå det kära uret, skulle dock gerna afstått detsamma om han fått veta hvem som tog det och nu så länge förvarat detsamma. På en till den fremmande prestmannen härom framstäld fråga fick han dock det afböjande svar att gerningen var honom anförtrodd under bigtens insegel, och att han till följd deraf icke kunde uppgifva något namn, utan bad han postmästaren förlåta den okända hans tillgrepp. På postmästarens fråga efter prestens namn svarade denne, att det ju icke hörde till saken. Han hade haft i uppdrag att återställa uret och detta har nu skedt och vidare upplysningar vore ju helt och hållet öfverflödiga.
Postmästaren omtalade händelsen sina umgänges vänner, men ingen hade i den lilla staden sammanträffat med någon fremmande prestman och derföre var och förblef den gåtlika presten försvunnen och baron S. torde således aldrig någonsin fått någon närmare upplysning i saken.
Händelsevis fick den som tecknar denna bild del af händelsen par dagar efter det den hade passerat och jag samtidigt sammanträffade med en den tiden i en landsförsamling nära staden K. stationerad prestman, var det icke svårt att gissa, det den främmande presten på postkontoret och pastor H. — den nära K. stationerade presten — var en och samma person.
Lösningen på gåtan blifver derigenom enkel nog. Pastor H. var en af de så mycket förkättrade pietistiska presterna; en af dem som predikade så, att åhörarne började föra sig till minnes sina synder och missgerningar äfven från länge sedan förflutna dagar, och desse såkallade »väckte» kände nu ett behof att från sin egendom afskilja det gods, som de på orättmätigt sätt bekommit. Antagligen var den som i tiden stulit postmästarens guldur en af dessa och fann ingen ro eller fred i sitt inre förrän uret återkom till sin rätta egare.
Längre var icke denna bild urminnets gömmor. Den är dock värd att ihogkommas, då den är ett af de många bevisen på att kristendomen förädlar menniskan till hog och karakter, och att den förvandlar äfven brottslingen till en redbar och sedlig menniska. Både prestmannen och postmästaren äro länge sedan aflidna; om den tredje personen i vår berättelse ännu möjligen är vid lif känna vi naturligtvis icke, då vi icke veta hvem han är; lika litet som vi veta om han senare återföll i sina fordna missgerningar. Den enda episod vi kände ur den personens lif hafva vi nu omtalat.
— Ännu en sökande till borgmästaretjensten har anmält sig nämligen
vice häradshöfdingen W. Strömmer. En af de tidigare sökanderna vice häradshöfding Ahlberg har sednare sökt borgmästaretjensten i Hangö.
[Susanna av Woldemar Backman.]
Hugade spekulanter som vilja åtaga sig vid Korsåkers qvarn gräfva en kanal för en industriell inrättning torde derom anmäla hos
J. W. Nessler |
— Expropriationen af jordområdet för Östermyra — Gamlakarleby — Yxpila bansträcka, börjad den 8 september afslöts den 30 oktober. Lösen för den afträdda jorden uppgår i rundt tal till 267,500 mark, och jordegarene tillkommande ersättningar för blifvande stängseltunga (i medeltal 1 mark pr löpande famn), förstörd gröda, växande skog, framtida olägenheter vid jordbruk och kreatursvård, m. m. till 181,500 mark, eller inalles omkring 449 tusen mark. Den dyraste jorden, 1,100 mark pr tunnland, är stationsplanen i Lappo, den dernäst 1,033 mark tunnlandet, stationsplanen i Gamlakarleby. Den billigaste, 10 à 20 mark tunnlandet, utgörande sphagnum-mossa (s. k. hvit- eller rödmossa) på sandgrund, ses här och hvar längs linjen. (Wbl.)
Europas suveräners ålder är för närvarande denna:
Kejsaren af Tyskland 87 år.
Påfven Leo Xlll 73 år.
Konungen af Danmark 66 år.
Drottningen af England 65 år.
Konungen af Würtemberg 61 år.
Konungen af Sachsen 56 år.
Konungen af Sverige-Norge 55 år.
Kejsaren af Österrike 54 år.
Konungen af Belgien 49 år.
Konungen af Portugal 45 år.
Konungen af Rumänien 44 år.
Sultanen 41 år.
Konungen af Italien 40 år.
Kejsaren af Ryssland 39 år.
Konungen af Bayern 39 år.
Konungen af Grekland 38 år.
Konungen af Serbien 29 år.
Konungen af Spanien 26 år. |
[Detta hör egentligen inte hemma här, men som ett tidsdokument över monarkiernas försvinnande, tog jag med det i alla fall. De 7 av 19 som fortfarande finns har jag markerat med fet stil.] |