(Inf. 2011-12-01.)
»KANTORN MALAR ELEKTRICITET»
Det är en ödets nyck att det är vattnet för det nya kraftverket som skall dränka kvarnen. Just i den kvarnen monterade nämligen kantor J. W. Nessler upp stadens första kraftverk, en likströmsgenerator. ”Kantorn malar elektricitet”, sade stadsborna.
I slutet på femtiotalet höll staden på att få ett konkurrerande kraftverk. Det var bröderna Jouper som tänkte mala elektricitet. På grund av ekonomiska svårigheter blev projektet på hälft. Pelarna står fortfarande kvar i Korsåkerforsen som isbrytare åt stadens kraftverk. Kraftverksspekulationerna fick emellertid bröderna på knä och hela företaget tvingades upphöra.
FEMHUNDRA SOMMARSTUGOR
Rensningen av åmynningen väntar också på beslut hos vattendomstolen. Stadsdirektör Eklund hoppas att arbetena skall kunna ske med statspengar — muddringarna högre upp har också gjorts med statsmedel. Vass håller på att växa igen mynningen.
Detta skulle alltså betyda att småbåtar kunde ta sig upp till kraftverket. På tiotalet — innan kraftverket ännu var byggt drogs pråmar upp till stadskvarnen.
— När arbetena kan sättas igång är okänt, säger Eklund.
Stadens småbåtshamn finns vid Andrasjön. Nykarlebyborna ligger i topp när det gäller båtar; en båt per sex personer. Vid Andrasjön finns trehundra sommarvillor. Tar man ytterligare skärgården med stiger antalet till femhundra.
FULLBYGGT
Stadsdirektör Eklund säger att Andrasjön är alldeles fullbyggd. Det planerade området på Granskär är likaså fullt.
Församlingen äger Långören och har där planerat ett villasamhälle för cirka hundra villor, säger kyrkofullmäktiges ordförande Pehr Tonberg. Tredjedelen av området är redan bebyggd, men det har skett tidigare och utan plan. Planen för det nya området gjordes upp innan strandlagen kom och måste ju justeras innan området kan bebyggas.
JUSTERADE TOMTER
En del av arrendatorerna på Långören kommer att få sina tomter justerade, uppges från annat håll. Dessutom försöker församlingen sälja tomterna istället för att som nu arrendera ut dem.
Nästa sommar kommer också vägen till Andrasjön att beläggas med oljegrus. [Det blev inte gjort.]
— Ingen har satt sig emot att vi asfalterar gatorna, säger Eklund. Däremot har röster höjts då trähusen rivs.
Eklund konstaterar att ingen lever på idyll — fast staden i turistreklamen kallas ”Nykarleby — idyllen vid älven”.
— Husen var otjänliga som bostäder. Bostäder behövs nu verkligen. Befolkningen har ökat i staden.
Ålderstrukturen i staden börjar närma sig det normala. Påståendet att åldringar flyttar in håller inte mera. De nyinflyttade består nu till största delen av unga familjer. Det syns av födelsetalen. För fyra—fem år sedan föddes 10—12 barn per år. De två senaste åren har siffran hållit sig kring 30.
[ R. Westerlunds Elaffär. Förstoring.]
RÄKNADE HÅRFLÄTOR
När busstationen byggdes i början av 50-talet var det en större händelse. Fotbollsplanen på torget förpassades till sagornas värld. För småpojkarna var grävningsarbetena en spännande tid. Busstationen vilar mitt i en tidigare begravningsplats. Pojkarna, som följde med arbetena, roade sig att räkna käkarna och hårflätorna som följde med grävmaskinsskopan. Samma räknemanöver upprepades när posthuset byggdes.
Där tidigare Viiks hotell låg, finns nu ett affärshus med fasaden i grönt. Hotellet och i synnerhet restaurangen hade ett särskilt skimmer över sig, kanske mest för att det var det enda utskänkningsstället i staden.
När den restaurangen revs hamnade Nykarleby in i en långtorrperiod innan restaurang v Döbeln inreddes.
— Nykarlebyborna är ett nyktert släkte, säger Nils Österlund, bas på Alkos butik. Ungefär var tionde kund är stadsbo. Resten är turister och andra som bor längre ifrån. De sistnämnda tar oftast full ranson. [Kände jag inte till att fanns ”på land”.]
Trots förstärkningen utifrån har Nykarlebybutiken den minsta omsättningen av Alkos stadsbutiker.
[Både Ram & Husgeråd samt Sy-Tex fanns i HAB:s affärshus.]
HÄLSOSTATION
Stadsdirektör Eklund:
— Sjukhuset bör byggas ut så att det rymmer 40 platser, mot nuvarande 28. Platserna skulle främst behövas för vården av långtidssjuka.
Till utbyggnaden av lokalsjukhuset borde kopplas en hälsostation, där tre läkare, tandläkare, hälsosyster skulle ha mottagning.
Utbyggningsplanerna för sjukhuset finns hos medicinalstyrelsen, säger Eklund. När det gäller hälsostationen måste den planeras i samråd med grannkommunerna så att varje kommun säkert får tillgång till en station. [Hälsovårdscentralen stod färdig 1978.]
Varken stadsfullmäktige eller stadsstyrelsen har haft sommarledighet i år. Orsak till det är omändringarna vid seminariet.
DEN STORA GÅVAN
— Staden fick övningsskolan av staten. Det var en stor gåva. Byggnaden är kanske inte värd så mycket, men skulle viha tvingats bygga en ny skola så hade vi vetat vad gåvan egentligen är värd.
När det gäller omändringen av samskola till samlyceum, gemensam skolplanering för Munsala, Jeppo, landskommunen och staden, grundskolan, gemensam medborgarskola har vi fått mycket hjälp av de statliga skolmyndigheterna. Tidigare åkte vi för att uppvakta, men nu har tjänstemännen själva rest för att förhandla med oss, säger Eklund. Stadens folkskola, som staten skänkte, står invid torget. Den allmänna uppfattningen bland genomresande är att det är stadshuset. Något stadshus finns ännu inte, men fullmäktige har beslutit att huset skall byggas mellan posthuset och polisstationen.
Beslutet gjordes redan senaste torsdag men kungörs offentligt nu på söndag. [Stod klart 1981.]
Ni måste också berätta om sevärdheterna i stan, säger en förbipasserande stadsbo.
Här är de förnämsta: museet, vattentornet, Brostugan, Kuddnäs. [Kyrkan???]
Nykarleby
— |
befolkningen ökade i fjol med hundra personer till cirka 1 450. Största procentuella ökningen av landets städer. |
— |
staden är landets minsta, men håller på att passera Kaskö. |
— |
staden blir snart tvåspråkig (när de finsktalande utgör 10 procent av befolkningen, kanske vid nästa årsskifte). |
— |
skattöret 12.5 penni. |
— |
procentuellt de största understöden för kulturen av landets städer. |
— |
ingen stadsbo har för närvarande socialunderstöd. |
— |
staden saknar polisbil och tjänstevelocipeder. |
— |
ett motorfordon mot 2.9 invånare. |
— |
stadens centrum planerat för 10 000 invånare. Efter kommunsammanslagningen stiger stadens invånarantal till 8 200. |
— |
vatten- och avloppsnätet är tolv kilometer långt. |
— |
30 000 turister beräknas besöka staden i år. Huvuddelen av dem besöker vattentornet. |
|
Flaggning
Stadsstyrelsen i Nykarleby uppmanar alla stadsbor att flagga under de tre jubileumsdagarna, alltså fredag, lördag och söndag. |
|