Till allmänheten inom Nykarleby lkm.
[Brandordningen i löpande text.]
I enlighet med kommunens brandordning, och § 34 i brandlagen §§ 26—28 i brandstadgan, skall en gång i året, i alla byggnader och anläggningar verkställas allmän brandsyn. Då kommunens brandkår härefter kommer att övertaga brandbesiktningen, såsom kommunens brandordning föreskriver, kommer den främst att vårda sig om det förebyggande brandskyddet.
För att bringa allmänheten kännedom om, vilka säkerhetsåtgärder, som härvid böra iakttagas, och vilka bristfälligheter som böra avhjälpas, vill undertecknad här på förband mana vederbörande att se upp för följande bristfälligheter, ävensom i god tid avhjälpa desamma:
Eldstad jämte rökledning skall till alla delar vara så skyddad, att uppvärmning därav icke orsakar eldsvåda. Antändlig mellanfyllning får icke finnas på plats, vars avstånd från rökledningen underskrider 30 centimeter.
Eldstadsluckorna skola vara sådana, att de kunna hållas stängda under pågående eldning. Trägolv framför öppen eldstad skall på eu yta av minst 1,20x1,20 meter och framför annan eldstad på en yta minst 60x60 centimeter vara skyddat med ett lätt icke antändligt material, (x. plåt).
Eldstad som är bristfällig eller illa grundad, eller så oändamålsenligt konstruerad, att den rubbas och får sprickor, får icke användas förrän en grundlig reparation verkställts. Dessutom böra alla rökrör på vindar vara slammade (rappad).
Skorsten å en byggnad med pärttak bör resa sig minst 60 cm över den högsta takåsen.
Om bostadshus icke är försett med gårdsbrunn eller vattenledning bör en vattenfylld tunna jämte två brandämbaren alltid under den varma årstiden finnas i gården. Detsamma gäller, ifall brunnen är djup eller vattenfattig. I hus med eldstad och i varje hus med tak av pärtor eller av annat därmed jämförligt material, bör såframt det icke är helt litet, finnas en hållbar stege (med kex), som når minst en halv meter över takkanten samt, om taket är brant, en sådan takstege, att man utan fara kan röra sig på taket.
I hus med flere än 6 rum, bör finnas en pytsspruta. Detta gäller även skolor och föreningslokaler.
I skola, kommunalhem, och andra därmed jämförliga anstalter skola dörrar, som leda ut till det fria, med lätthet kunna öppnas på inre sidan utan nyckel och de skola öppna sig utåt. I dubbeldörrar bör även den andra dörrhalvan med lätthet kunna öppnas, och den får inte vara försedd med kantregel.
Askan ur eldstäderna får icke förvaras inne i byggnaden, utan utanför den på en säker plats.
I de anstalter, som ovan nämnts samt i byggnader med tre eller flere bostäder, bör finnas en eldfast och med lock försedd behållare, för förvaring av aska, förlagd till en tryggad plats.
På arbetsplatser, på vindar, i källare, på gårdsplaner o. s. v., få icke onödiga, lätt antändliga föremål förvaras.
Brandbesiktningsmyndighet kan föreskrivas, att ved-, trä-, varu- eller annat eldfarligt upplag skall flyttas från en plats, där de hotar omgivningen med påtaglig eldfara.
Vid mötes- och nöjestillfällen bör iakttagas, vad om dem särskilt stadgas, eller vad polismyndighet på förslag av brandchef föreskriver.
Om myndighet vid brandsyn eller annars observerar, att vederbörligen utfärdade föreskrifter icke iakttagas, har den enligt § 55 i brandlagen rätt att förbjuda användning av fara orsakande eldstad eller annat, som medför eldfara och att påbjuda, att bristfälligheten inom utsatt tid avhjälps.
Om förbudet eller påbudet icke efterföljes, har brandchefen enligt § 55 i brandlagen rätt att hos landshövdingen anhålla, att den tredskande vid vite ålägges därtill, eller att brandmyndighet förordnas att utföra arbetet på den försumliges bekostnad.
Dock har brandbesiktningsmyndighet rätt att bevilja undantag från ovannämnda bestämmelser, om förhållandena så kräva och brandtryggheten icke äventyras därigenom.
Vad brandbesiktning i övrigt beträffar, kommer närmare framdeles att kungöras.
Walter Hellman. |